Színes

2008-04-06 19:29:00

Elhunyt Ben Hur

84 éves korában meghalt Charton Heston, minden idők legsikeresebb filmjének főszereplője

A hollywoodi legenda első híres alakítása Mózes volt a Tízparancsolatban. A bibliai hős szerepében sok millió néző számára tette elevenné az egyiptomi kivonulás csodáit és drámáját. Hősi szerepei között ott volt Michelangelót és Cid is, de a leghíresebb alakítása természetesen Ben Hur volt.

A 11 Oscar-díjjal jutalmazott szuperprodukcióban játszott szerepéért megkapta a legjobb férfi színész díját. A Ben Hur egyaránt volt megragadó kiállás a zsidó nép küzdelméről a római vasbirodalommal szemben és a kereszténység megszületéséről szóló történelmi portré. A film több jelenete, közöttük a híres arénabeli kocsiverseny filmtörténeti legendává vált. Heston nem csak történelmi alkotásokban játszott, sikert aratott többek között a Majmok bolygója című sci-fiben is.

A színész a valóságban is szeretett küzdeni. Részt vett a hatvanas évek polgárjogi mozgalmában is, 1963-ban Martin Luther King oldalán felvonult Washingtonban. A kilencvenes éves végén vezetője volt a Fegyvertartók Szövetségének, és mindvégig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett. Charlton Heston régi nagy barátjához, Ronald Reaganhez hasonlóan Alzheimer-kórban szenvedett, és életének utolsó éveiben teljesen visszavonultan élt.

További színes híreink