Kövessen minket a Facebookon

Színes

2015-09-09 08:59:00

Agyukra ment a wifi, de szó szerint

A francia bíróság havi 650 font rokkantsági járadékot állapított meg Marine Richardnak, mivel a nő hivatalosan is allergiás az elektromos eszközökre és a wifire. Ezzel ráadásul nincs egyedül.

Agyukra ment a wifi, de szó szerint

A 39 éves francia nő úgynevezett elektromágneses túlérzékenységben (Electromagnetic Hypersensitivity, EHS) szenved: allergiás az elektromágneses sugárzásra, amelyet a modern elektronikus eszközök bocsátanak ki. Vagyis Marine

érzékeny a mobiltelefonokra, a wifi routerekre, a tévékre, a távirányítókra és több száz más kütyüre. Akárhányszor egy gép közelébe kerül, fejfájás, gyengeség, heves szívdobogás, émelygés és rossz közérzet kínozza.

A nő a bíróságon azt is elmondta, hogy az állapota miatt Délnyugat-Franciaország távoli hegyvidékére kellett költöznie, ahol nincs áram, és víz is csak egy kútból jön. Bár az egészségügyi szervek nem ismerik el az elektromágneses túlérzékenységet valódi klinikai megbetegedésként, a bírák figyelmen kívül hagyták az orvosok véleményét. Az egykori rádiós producernek havi 650 font, azaz majdnem 300 ezer forint rokkantsági járulékot ítéltek meg.  

Az, hogy a bíróság jogilag is elismerte a kórt, biztató lehet más betegek számára is, mint például a brit Mary Coales.

A 63 éves volt köztisztviselő nem tud színházba, étterembe, moziba, reptérre vagy parkokba menni, mivel fél, hogy belefut a gyötrelmes kínokat okozó elektromágneses jelekbe.

Ezért valahányszor elhagyja a házát, egy különleges védőkabátot vesz fel, hogy megóvja magát a sugárzásoktól.

„Komoly fájdalmaim vannak, a legrosszabb, hogy úgy érzem, mintha elektromos sokkolót dugtak volna a számba. Meg kellett változtatnom az egész életemet, mire megtaláltam a módját, hogy ne legyek kitéve a wifi és telefonok jeleinek. A vezeték nélküli internet ma már mindenhol jelen van, szóval nagyon nehéz elkerülni. De még nehezebb kitérni a mobiltelefont használó emberek elől. Szinte egyáltalán nem megyek nyilvános helyekre, és a barátaimat is csak akkor látogatom meg, ha előtte minden eszközt kikapcsolnak” – mesélt Coales az életéről.

Kezd elharapódzni

Egyre több számolnak be hasonló tünetekről. Az amerikai Steve Miller nem tud vonaton, repülőn utazni, hotelben megszállni, anélkül, hogy ne legyen migrénje. Csak a lakásában van biztonságban, mivel egy 45 centiméter vastag védőfallal vette körül a házát.

Svédországban a lakosság három százaléka állítja, hogy érzékeny az elektromágneses sugarakra. Ott funkcionális károsodásként tekintenek a túlérzékenységre,

és ugyanolyan jogok, valamint szociális ellátások illetik meg ezeket az embereket, mint a siketeket vagy a vakokat. Például támogatást kapnak ahhoz, hogy védetté tegyék az otthonukat, akár fémfallal is körbevehetik a házukat.

Egyszerű hisztéria?

Ulrika Aber, az egyik első svéd orvos, aki az EHS-re specializálódott, eddig több mint 800 túlérzékeny beteget kezelt. A gyengébb tünetektől szenvedőknek azt tanácsolja, hogy szabaduljanak meg minden elektromos tárgytól, az utcán azonban még így is „veszélyben” vannak.

Az EHS-ben szenvedőknek nyújt menedéket a Csendzóna nevű lakóövezet, amely egy Dunántúl méretű terület Virginia hegyei között. A zónában minden elektromos hullámot kibocsájtó eszköz használata tilos,

ráadásul a hegyek is segítenek blokkolni a sugarakat.

Az orvosok még nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az elektroszmog komolyan károsíthatja a szervezetet. Ugyanis csak a betegek beszámolóira hagyatkozhatnak, nincs specifikus vizsgálat, amellyel kimutatható az EHS. A tünetek szubjektívek, ráadásul ki kell zárni a szervi vagy pszichés megbetegedéseket. Éppen ezért a legtöbb orvos egyszerű hisztériának nevezi az EHS-t.

További színes híreink