Kövessen minket a Facebookon

Színes

2012-03-02 13:27:59

A Republikon szerint az ATV a leginkább közszolgálati

Kormánykritikus ATV, kormánybarát HírTV ugyanazokból a hírekből– ez derül ki a Republikon Intézet legújabb médiaelemzéséből, mely a február 13. és 17. közötti ATV és HírTV Híradókat vizsgálta.

A Republikon Intézet legújabb médiaelemzésében ezúttal a két leginkább politika-orientált kereskedelmi csatorna esti híradóit vizsgálta, az általuk korábban kidolgozott módszertan segítségével- áll a lapunkhoz is eljuttatott közleményben.

A vizsgálat igazolta a feltételezést: mindkét híradó elsősorban politikával, másodsorban pedig gazdasággal és külpolitikával foglalkozik. A bulvárhírek aránya alig haladja meg a tíz százalékot: az ATV és a HírTV annyit foglalkozik bulvárral, mint amennyit a TV2 és az RTL Klub politikával. E két, kereskedelmi alapon működő csatorna nem csak a nagy kereskedelmi csatornáknál, de a közszolgálati híradónál is jobban ellátja a közszolgálati hírszolgáltatás feladatát. A politikai hírek aránya az ATV-n közel 50, a HírTV-n több mint 33 százalék volt a vizsgált héten.

Bár a legfontosabb híreket mindkét csatorna bemutatja, igen eltérő, hogy kit szólaltatnak meg, milyen hosszan foglalkoznak a hírrel és hogy más napokon visszatérnek-e. A leglátványosabb példa a vizsgált héten a február 15-i egyetemista tüntetés: az ATV vezető hírként foglalkozott az eseménnyel, míg a HírTV a politikai hírek végén, alig több mint fél percben – a diákok csak vágóképként szerepeltek.  A két híradó így már a vizsgált hírekben is jelentősen eltér.

A különbségek ellenére a Fidesz túlsúlya mindkét csatornán megfigyelhető: a politikai pártok között a kormánypárt négyötödös többségben szerepelt. A kormánypártiság vagy ellenzékiség tehát nem abban mutatkozik meg, ki szerepel, hanem abban, hogyan: az ATV-ben 60 százalékban negatív, míg a Hír TV-n hasonló arányban pozitív keretben szerepel a kormány.  A saját oldal pozitív bemutatásában ugyanakkor az ATV objektívebb: a kormánnyal kapcsolatban pozitív hírek aránya nagyobb, mint a Hír TV-n a kormánnyal szemben negatív híreké. Az ellenzéki pártok hiánya ezzel együtt is igen látványos: egyedül az MSZP tudott kezdeményező és kritikus ellenzéki pártként megjelenni – az LMP-re vagy a Jobbikra egy-egy megszólalás jutott a héten.

atv.hu

További színes híreink