Kövessen minket a Facebookon

Színes

2010-01-26 11:16:15

Folyt. köv. 4 év múlva

Hiába szeretnének a kismamák a szülés után minél előbb visszatérni a munkaerőpiacra, akár évekbe is telhet, mire sikerül megtalálniuk a megfelelő bölcsit a gyermekeik számára - derült ki a Gazdagmami című internetes oldal felméréséből. És nem azért, mert finnyásak.

Folyt. köv. 4 év múlva

A kismamák munkalehetőségeit mérő weboldal kutatásában 1100 anyuka mondta el a bölcsőde- és óvodakereséssel kapcsolatos tapasztalatait. A megkérdezettek kétharmadának a GYED lejárta után mindenképpen vissza kellene térnie a munkaerőpiacra, ám 60 százalékuknak komoly nehézséget okoz, hogy megfelelő bölcsödét, illetve óvodát találjon a gyerekei számára. Hiába kezdik el a szülők időben keresni a lehetőségeket, a gyerekek 11 százaléka így is csak négyévesen kerül be valamilyen intézménybe.

Az idén született gyerekekkel ráadásul már csak 2 éves korukig maradhatnak otthon az édesanyák. A felmérésében résztvevők 34 százaléka azt mondta, hogy csak akkor tud újra munkába állni, ha biztosan el tudja helyezni a gyerekeit valamelyik intézményben, ez azonban mindössze az anyák 41 százalékának sikerül minden gond nélkül. A 3 évesnél fiatalabb gyerekek 32 százaléka végül magánbölcsődébe, 14 százalékuk pedig valamely családtaghoz kerül, amíg a szülők dolgoznak. A kismamák már a gyermek 2 éves korában is szívesen visszamennének dolgozni, sőt 68 százalékuk már a GYES időszakában is munkába állna.

Vida Ágnes úgy véli, ha az édesanyák valóban elkezdenének dolgozni a gyermekgondozási segély ideje alatt, akkor egyrészt nem esnének ki a gyakorlatból, másrészt új tapasztalatokat is gyűjthetnének. A portál szerkesztője szerint azonban a cégek részéről még nem történt meg a nyitás ebbe az irányba, és ezért a kismamák többsége inkább önálló vállalkozásba kezd.

Szintén a honlap által, még tavaly februárban készített felmérés szerint ugyanakkor nőtt azoknak az anyukáknak a száma, akik táv-, illetve részmunkaidőben dolgoznak, bár az atipikus munkavégzés lehetőségeinek száma nagyon alacsony.

További színes híreink