Kövessen minket a Facebookon

Sport

2016-03-09 18:57:00

Gyűrűzik a doppingbotrány: Sorra buknak le a sportolók Sarapova után

Maria Sarapova korábbi világelső teniszező hétfőn jelentette be, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon. Szervezetében kimutatták azt a meldonium nevezetű szert, amelyet január 1-jével rakott fel a tiltott szerek listájára a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Azóta sportolók sora bukott le ezzel a szerrel.

Gyűrűzik a doppingbotrány: Sorra buknak le a sportolók Sarapova után
Maria Sarapova

Meldoniumot találtak a világhírű orosz jégtáncos szervezetében

Pozitív lett az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova doppingtesztje.

A januári kontinensviadalon Bobrova szervezetében meldonium nevű szert mutattak ki, amely január elseje óta szerepel a tiltólistán. Az Eb-n bronzémes lett Bobrova és párja, Dmitrij Szolovjev.

jekatyerina bobrovaJekatyerina Bobrova    
A kettős a 2014-es szocsi téli játékokon csapatversenyben lett aranyérmes, míg 2013-ban lett Európa-bajnok.

Lebuktak az orosz gyorskorcsolyázók is

További két orosz sportoló, két gyorskorcsolyázó bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal.

Ezúttal a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy pozitív eredményt hozott a doppingtesztje. Később Jekatyerina Konsztantinova rövidpályás gyorskorcsolyázóról is kiderült, használta a szert.

szemjon jelisztratovSzemjon Jelisztratov
    
A beszámolók szerint a két éve Szocsiban a váltó tagjaként ötkarikás bajnok, a tavalyi vb-n pedig 1500 méteren aranyérmes Jelisztratov emiatt nem vesz részt a Szöulban pénteken kezdődő világbajnokságon, a sprintszámokban remeklő Kulizsnyikov pedig a vk-döntőt hagyja ki. Mindkettőjük esetére igaz, hogy még el kell végezni a B próba elemzését.

Egy életre eltiltják a grúz birkózót

Újabb doppingügyekre derült fény a január elsejétől tiltólistán szereplő meldonium nevű anyag kapcsán: szerdán a Grúz Birkózó Szövetség jelentette be, hogy olimpiai ezüstérmes kötöttfogású versenyzője, Davit Modzmanasvili is megbukott az ellenőrzésen.

A 2012-es londoni játékokon a 120 kilogrammos súlycsoportban második Modzmanasvilire életre szóló eltiltás vár, mivel ez már a második doppingvétsége.

davit modzmanasviliDavit Modzmanasvili    
A grúz szövetség közlése szerint további öt birkózójuk A-próbája lett pozitív a meldonium miatt - az ő nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra.
    
A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Pozitív tesztet produkált egy svéd atléta is

Pozitív B-tesztet produkált Abeba Aregawi, a női 1500 méter korábbi világbajnoka - jelentette be szerdán az atléta ügynöke.

abeba aregawiAbeba Aregawi

Az etióp születésű, de svéd színekben versenyző Abeba szervezetében februárban találtak doppingszert, a 25 esztendős atléta ekkor önként visszalépett a versenyektől, ugyanakkor kérte a B próba elvégzését. A mostani teszt meldoniumot mutatott ki a versenyző szervezetében.
    
Abeba 2013-ban szabadtéren, egy évvel később pedig fedettpályán lett világbajnok 1500 méteren, ezen a távon Európa-bajnokságot is nyert.

A kokainozó biciklis megúszta a végleges eltiltást

Egy éven belüli második versenyzőjének lett pozitív a doppingtesztje, mégsem tiltja el a nemzetközi szövetség (UCI) az orosz Katyusa kerékpárcsapatot.

A 39 éves olasz Luca Paolini szervezetében kokain nyomaira bukkantak a tavalyi francia körverseny, a Tour de France során. A 33 éves orosz Eduard Vorganov egy versenyen kívüli doppingtesztje pedig meldonium jelenlétét mutatta ki január közepén.

luca paoliniLuca Paolini
    
Mivel a két eset egy éven belül történt, a szabályok értelmében büntetést várt volna a csapatra, az UCI fegyelmi bizottsága viszont úgy foglalt állást, hogy Paolini "nem a teljesítményfokozás szándékával, hanem kikapcsolódásként" használta a kábítószert. Ezért megállapította, hogy "a klub felfüggesztésének feltételei nem teljesültek".
    
Hozzátették: a doppingkódexükben rögzített büntetési tétel alkalmazása ebben az esetben aránytalan lenne.

atv.hu / MTI

További sporthíreink