Kövessen minket a Facebookon

Sport

2016-01-08 06:33:00

Platini: "20 éven belül visszatérek"

Az indulási szándékától elállt Michel Platini állítása szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 150 tagszervezete támogatta volna őt a FIFA februári elnökválasztásán.

Platini: "20 éven belül visszatérek"

Az európai szövetség (UEFA) felfüggesztett elnöke csütörtökön jelentette be, hogy korábbi szándékával ellentétben mégsem akar részt venni a FIFA tisztújításán, mert - ahogyan fogalmazott - február 26-ig túlságosan kevés idő van hátra, ami lehetetlenné teszi, hogy a jelöltek közé kerüljön.

A francia sportvezető elárulta: száz FIFA-tagszövetség jelezte írásban, hogy őt támogatná, és további ötven ugyanezt ígérte. "Ezért is gondoltam, hogy én vagyok a megfelelő személy a FIFA problémáinak megoldására, ám ez már nem fog megvalósulni. De mivel nincs korhatár, talán húsz éven belül visszatérek. Ki tudja..."

Platini júliusban hozta nyilvánosságra, hogy elindulna a FIFA vezetői tisztségéért, ám mivel a szervezet etikai bizottsága októberben 90 napra, majd decemberben nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, hivatalosan nem kerülhet a jelöltek közé.

"Hogyan nyerjek meg egy választást, ha megakadályoznak abban, hogy kampányoljak?! Az igazságtalanság visszataszító számomra, megpróbálok ellene harcolni. Igyekszem megérteni, valójában miért történt mindez. Talán az volt a cél, hogy megakadályozzák az indulásomat" - magyarázta Platini, aki továbbra is kitart amellett, hogy nem tett semmi rosszat.

Az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy több időt töltött a kihallgatásokon, mint amennyit játékos pályafutása alatt a taktika megbeszélésével, és az elmúlt három hónapot élete legnehezebb időszakának nevezte.

Ismételten hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint nem történt korrupció, és erre a hatóságoknak nincs is bizonyítékuk.

Kritikusai szerint Platininek óvatosabbnak kellett volna lennie, és annak idején írásos szerződést kellett volna kötnie a neki járó pénzről.

"Nincs azzal semmi baj, ha valaki olyasmit kap, amit megígértek neki. Csak azt tettem, amit kellett, amit a mai világban mindenki tett volna, aki elvállal egy munkát. Semmiféle szemrehányást nem teszek magamnak" - szögezte le a francia.

Vélekedése szerint a FIFA zürichi központjában nem akarják, hogy olyasvalaki kerüljön a szervezet élére, aki az UEFA-tól érkezik, "mert mi szépek, nagyok, gazdagok vagyunk, és mi vagyunk a legerősebbek."

Platini tavaly, a FIFA súlyos válságának kialakulásakor elhatárolódott Joseph Blatter elnöktől, lemondásra szólította fel, ugyanakkor leszögezte, hogy számos témakörben továbbra is mellette áll.

"Ő egy nagyszerű személyiség, aki sok remek dolgot tett a labdarúgásban. Persze, rossz dolgai is voltak. Együtt dolgoztam vele és támogattam őt, most pedig őszintén kívánom, hogy a februári kongresszuson búcsúztassák el."

A FIFA független etikai bizottsága azért tiltotta el Blattert és Platinit, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

A büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említettek, s jelezték: a 2011-es kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt".

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t, és egészen az októberi eltiltásáig ő számított a FIFA-elnökválasztás esélyesének. Mindkét sportvezető még decemberben jelezte fellebbezési szándékát.

Az elnöki posztra öten pályáznak: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Az egykori háromszoros aranylabdás Platini nem jelentette ki egyértelműen, hogy Infantino sikerének szurkol.

"Európának szüksége van egy jelöltre, és a végrehajtó bizottság Infantino mellett döntött. Meglátjuk, hogyan alakul az élet, nem hiszem, hogy könnyű dolga lesz" - tette hozzá.

atv.hu / MTI

További sporthíreink