Kövessen minket a Facebookon

Sport

2014-07-03 12:46:00

Costa Ricában nem olvasták a felcsúti szakvéleményt

Az ötmilliós ország válogatottja a vébé egyik meglepetéscsapata.

Akárhogy is alakul a Hollandia-Costa Rica mérkőzés a négy közé jutásért, kijelenthetjük, hogy a közép-amerikai válogatott a brazíliai világbajnokság egyik meglepetés­csapata. Pedig a felcsúti Four Four Two magazin szakértője a vébé előtt azt írta: megalázó módon fognak kiesni a csoportkör után.   

A „Los Ticos” szombaton Hollandiával mérkőzik a négy közé kerülésért. Hogy miért akkora csoda ez? A világ legelismertebb futballal foglalkozó szaklapja, az angol Four Four Two magyar mutációja azt írta a világbajnokság előtt Costa Ricáról: „Olyan, mintha válogatottjuk már most elbukott volna a halálcsoportban. Szinte semmi reménye sincs… A tervük csak annyi lehet, hogy elkerüljék a megaláztatást, és ne kapjanak túl sokat. A továbbjutás reménye nélkül könnyen fel fogják adni. Semmi esélyük bejutni a kieséses szakaszba. Ráadásul egy nagy pofont biztosan kapnak…” – idézi a Hetek a felcsúti futball szaklap előrejelzését. Bár a magyar szakvélemény olyan messze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől, Costa Rica egyvalamiben mégis hasonlít hazánkra.

A választásokon 78 százalékos eredménnyel győző Guillermo Solis elnök óriási futballrajongó, nagyon szoros a kapcsolata a focival: előbb az iskolai válogatottban, majd a történelem tanszék csapatában szerepelt, és csak egy sérülés miatt hagyta abba idejekorán a játékot. Nem meglepő, hogy lelkes támogatója ötmillió lakosú országa válogatottjának: semmi kétsége nem volt afelől, hogy legyőzik például a sztárokkal teletűzdelt Uruguay gárdáját. 2–1-es tippje majdnem bejött, csapata 3–1-re nyert.

A futball Costa Ricában nemzeti ügy, azonban a válogatott otthonául szolgáló Nemzeti Stadion mégsem került egyetlen fillérjébe sem az államnak, írja a Hetek. A minden igényt kielégítő arénát a kínaiak építették fel, ezzel hálálva meg azt, hogy Costa Rica 2007-ben megszakította minden diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, elismerve a Kínai Népköztársaságot.

Nézze meg a Costa Rica - Uruguay meccs (3-1) gólösszefoglalóját itt.

Miután az ország válogatottja a negyeddöntőig jutott, több lap is az egekig magasztalta a csapatot, az edzővel az élen, aki egy újságírói kérdésre, miszerint meddig juthat Costa Rica, azt válaszolta: „Addig folytatjuk, ameddig Isten megengedi.”

Emlékeztetőül: a D csoportba sorsolt Costa Rica az első helyről jutott a legjobb 16 közé, miután 3-1-re verte a korábbi kétszeres világbajnok Uruguay-t, legyőzte a négyszeres világbajnok Olaszországot (1-0), és döntetlent játszott a szintén korábbi világbajnok Angliával (0-0).

Az egyenes kieséses szakaszban Görögországot búcsúztatta Costa Rica csapata az 1-1-es döntetlen és a hosszabbítás utáni büntetőpárbajt 5-3-ra nyerve.

Szóljon hozzá:

atv.hu

Ajánlom

További sporthíreink