Friderikusz

Friderikusz

Interjú-műsor Friderikusz Sándorral. Ezt a műsort olyan embereknek szánják a műsorkészítők, akik szeretnek gondolkodni. A nézők megismerkedhetnek a közélet, a külpolitika, a tudomány és technológia, a televíziózás, a színház, film, a zene, valamint a sport izgalmas híreinek hátterével.

május 28. szombat 10:25

Korábbi adások

 • Friderikusz - 2016.05.26.
  2016. május 26.

  Friderikusz - 2016.05.26.

  Orbán Viktor április 25.-én az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulóján ünnepi beszédet mondott, amelyből - hétköznapi nyelvre lefordítva - 3 dolgot tudtunk meg: 1. A haza gondolkodó rétegei több gondolatot termelnek, mint amennyit fel lehet használni; 2. el kell sajátítani a békés egyet nem értés kultúráját, ha egy országban a szellemi koncepciók kizárják egymást; 3. az Európai Unió belsőleg önmarcangol, ezért nem tudja betölteni a szerepét a világban. Tehát rövid kivonatát kaptuk annak, mit gondol a miniszterelnök az értelmiség szerepéről, az értelmiségi és politikai vitákról és a viták rendezésének módjáról. Szezonzáró adásunk vendége három magyar értelmiségi volt: Király Júlia, közgazdász, Gács Anna, irodalomkritikus és Fleck Zoltán, jogszociológus, akikkel ezekről a fenti témákról és az Orbán-rendszer mára nagyon is összeérett rétegeiről beszélgettünk. (A műsor végén hallható zene: Diana Krall The Boy from Ipanema című száma.)

 • Friderikusz - 2. rész 2016.05.25.
  2016. május 25.

  Friderikusz - 2. rész 2016.05.25.

  Tudományos témával jelentkeztünk a műsor második felében is: ezúttal a programjainkban rendszeresen megszólaltatott csillagász-szakértőnkkel, Sárneczky Krisztiánnal az éppen 16 éves Nemzetközi Űrállomásról tudósítottunk. Természetesen nem helyszíni közvetítést volt, hanem a stúdióból vettük végig, hogy mi is ez a Nemzetközi Űrállomás, milyen magasságban kering, miért kell időről-időre korrigálni ezt a magasságot, hogyan csatlakoznak hozzá a személy- vagy teherszállító űrhajók; egyáltalán mit csinálnak 2000 óta az ideérkező űrhajósok, és vajon károsodik-e az ő szervezetük. Érdekes beszélgetés volt, nagyon! (A műsor végén hallható zene: Roberta Flack ’Till the Morning Comes című száma.)

 • Friderikusz - 1. rész 2016.05.25.
  2016. május 25.

  Friderikusz - 1. rész 2016.05.25.

  Műsorunk első felében a globális felmelegedés, más szóval a klímaváltozás következményeivel foglalkoztunk, de egy olyan klímakutatót hívtunk meg Nagy Balázs, geográfus személyében, aki nem riogat, hanem higgadtan kezeli a szélsőséges időjárási jelenségek következtében kialakuló, egészen nagy léptékű vagy súlyosnak tűnő változásokat is, amelyeket ebben a műsorban részletesen át is tekintettünk.

 • Friderikusz - 2. rész 2016.05.24.
  2016. május 24.

  Friderikusz - 2. rész 2016.05.24.

  Német matematikazseni döntötte meg a gyökvonás világrekordját! Gert Mittring német pszichológus, akit csak fejszámolóművészként emlegetnek, 6 perc 1,4 másodperc alatt számolta ki - fejben - egy egymillió számjegyből álló szám 89 ezer 247-dik gyökét. Maga a kiinduló szám olyan hosszú volt, hogyha leírnánk, egy 156 oldalas könyvet töltene meg. A végeredmény pedig 160.269.883.449 lett. Miféle készséget igényel a matematikazseniség, és mifélét a fejszámolóművészet? Egyáltalán, ez készség vagy képesség? Mindezekről is beszélgettünk műsorunk második részében Krajcsi Attila kutató-pszichológussal. (A műsor végén hallható zene: Kevin Mahogany Wild Honey című száma.)

 • Friderikusz - 1. rész 2016.05.24.
  2016. május 24.

  Friderikusz - 1. rész 2016.05.24.

  Mi magyarázhatja az erőteljes törést, amely az osztrák társadalmat a választási eredmények alapján jellemzi, tehát hogy nagyjából fele-fele arányban szavaztak a két ellenzéki jelöltre? Ráadásul Nyugat-Európában, de Amerikában is mindinkább megfigyelhető, hogy az idegenellenesek és a közélettel indulati szinten foglalkozó tömegek döntik el a választásokat. Műsorunk első részében erről hallanak feltáró beszélgetést Nagy Gáborral, a Heti Világgazdaság vezető szerkesztőjével.

 • Friderikusz - 2016.05.12.
  2016. május 13.

  Friderikusz - 2016.05.12.

  Ezen az estén Fliegauf Bence volt a vendégünk, mégpedig abból az alkalomból, hogy pár nap múlva a mozikba kerül legújabb nagyjátékfilmje, a Liliom ösvény. Sok mindenről beszélgettünk a filmrendezővel: például arról, hogy mely gondolatból születik egy film és közben mi-mindenből nem lesz az; hogy a Berlini Filmfesztiválon miért nem a versenyprogramba került Fliegauf Bence legújabb alkotása; és arról is, hogy a filmrendező az önvizsgálatot tényleg Feldmár András pszichológustól tanulta-e. (A műsor végén hallható zene: Lisa Stansfield Footsteps című száma.)

 • Friderikusz - 2. rész 2016.05.11.
  2016. május 11.

  Friderikusz - 2. rész 2016.05.11.

  Négy évvel ezelőtt az FBI igazgatója azt mondta, hogy a kibertámadások veszélyessége hamarosan meghaladja a hagyományos terrorizmusét. Igazolódott-e ez a félelem? A helyzet mindenesetre egyre fokozódik, ennek jele, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának kezdeményezésére - a Microsoft számítástechnikai óriáscég bevonásával - tanácskozást tartanak-tartottak erről a témáról. A kiberterrorizmus izgalmas részletkérdéseit beszéltük meg műsorunk második részében Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakemberrel, a Nemzeti Közszolgálati egyetem adjunktusával. (A műsor végén hallható zene: Nat King Cole These Foolish Things című száma.)

 • Friderikusz - 1. rész 2016.05.11.
  2016. május 11.

  Friderikusz - 1. rész 2016.05.11.

  A török elnök fenyeget, zsarol, igen nagy hangon, miközben sorozatosan provokálja az Európai Uniót, otthon pedig letartóztatja az őt bírálókat. Erdogan Törökországa tehát újabb fenyegetés a világra a mai közel-keleti helyzetben, az orosz terjeszkedés közepette, a migránsválság idején, az európai gyűlöletkeltő jobboldali és szélsőjobboldali politikusok térnyerése mellett? Ez volt a témánk a műsor első felében Dobrovits Mihály turkológussal, történésszel.

 • Friderikusz - 2016.05.10.
  2016. május 10.

  Friderikusz - 2016.05.10.

  Évente egyszer eljön hozzánk Bruck András író, újságíró, akivel a közélet megannyi aktuális eseményét beszéljük meg. Ebben az 50 percben - természetesen sok más mellett - szó volt arról, hogy miért nincs pénz a magyar szellemi és kulturális élet számos fórumára és intézményére; miért ilyen alacsony a szellemi munka, az intellektuális teljesítmény értéke ebben a kurzusban; mire futja és mire nem az államnak, miközben a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékosra tervezik a nyugdíjemelést; végül megvitattuk, hogy rombolni és pusztítani akar-e Orbán Viktor Magyarország élén. (A műsor végén hallható zene: Freddy Cole There I’ve Said it Again című száma.)

Loading...