Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-04-18 08:05:05

Putyin Líbiában üzletelt

A mediterrán világban hódít a leköszönő orosz elnök. Vlagyimir Putyint az olasz kormányfői poszt várományosa, Silvio Berlusconi szardíniai villájában fogadta.

Olaszország olaj- és gázszükségleteinek harminc százalékát Oroszországból szerzi be, és napirenden van más energiaipari együttműködés is. A két vezető tárgyalásán valószínűleg felmerült az Alitalia sorsa is. Olaszországban a szakszervezeteket ellenzik, hogy a veszteséges nemzeti légi közlekedési vállalat az Air France-KLM kezére kerüljön. Szakértők szerint most felmerülhetett, hogy az orosz Aeroflot segítené ki az Alitaliát.

Putyin Líbiából érkezett Szardíniára. Az észak-afrikai országban fegyverüzletről, energetikáról és adósságrendezésről tárgyalt a távozó orosz államfő, aki május elejétől várhatóan orosz kormányfő lesz. Líbiában a Gazprom jogot kapott egy 20 millió tonna olajat rejtő mező kitermelésére, amely mellett még további öt mező van orosz érdekeltségben. Ráadásul a múlt héten döntöttek arról, hogy az orosz állami óriáscég az olasz ENI-vel közösen szállít földgázt Európába Líbiából.

Ajánlom

További külföldi híreink