Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-04-17 10:42:04

Nőket küldenek az aknamezőre

Nők végzik a robbanóanyagok eltakarítását Laoszban.

A világ egyik legtöbbet bombázott országában egy csupa nőkből álló csoport látott neki annak, hogy aknátlanítsa az egyik távoli tartományt. A terület így alkalmas lehet földművelésre.
A ritkán lakott ország Kínával, Vietnámmal, Thaifölddel és Kambodzsával határos. Az ország a délkelet-ázsiai háború alatt, az 1960-as és 70-és évek elején több ezer bombatámadásnak volt kitéve. A 18 tartományból 15-ben a mai napig számtalan fel nem robbant bomba található, amelyek még mindig szedik az áldozatokat.
A nők Laoszban szeretnének olyan munkában részt venni, mellyel hozzá tudnak járulni az ország fejlődéséhez. Ezért vállalnak el ilyen veszélyes munkákat is.
A 12 főből álló csoportot egy brit segélyszervezet működteti, amely 1994 óta tevékenykedik a világ egyik legszegényebb országának számító Laoszban. A csoport tagjai életüket kockáztatva igyekeznek bombákat, robbanóanyagokat és egyéb életveszélyes maradványokat eltávolítani a tartományból. Közel egy évig dolgoztak egy 21 hektáros hegyvidék megtisztításán.
Laoszban ritka, hogy nők autót vezetnek, de a csapat sofőrje is nő, még pedig egy 19 éves lány.
Amikor a csapat egy régi bombát talál, Peng előveszi a hangszórót és a rádiót, hogy figyelmeztesse a közelben tartózkodó farmerokat. A helyi nyelven elhangzott üzenetekben közlik, hogy hamarosan felrobbantják a bombát. A megsemmisítés után kezdődik minden előröl.

Ajánlom

További külföldi híreink