Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-04-23 20:10:54

Megúszhatja a nyilas - az idő Zentainak dolgozik

Közelebb kerülhet a kiadatáshoz az ausztráliában élő Zentai Károly, akit a magyar ügyészség azzal vádol, hogy még 1944-ban megkínzott majd meggyilkolt egy zsidó fiatalembert.

Zentai védői szerint az ausztrál alkotmányba ütközne az egykori nyilas kiadatása, ám az erről szóló beadványt a canberrai legfelsőbb bíróság elutasította. Kiadható tehát a most 86 éves férfi, ám addig még számos jogi procedúra várat magára.

"Készen állok arra, hogy visszatérjek Magyarországra, hogy megvédjem magam" Ezt még 2005-ben nyilatkozta Zentai Károly. Úgy tűnik az ausztráliában élő egykori nyilas lassan csomagolhat. A canberrai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy kiadható a most 86 éves férfi Magyarországnak. Ez azonban csak a lehetőséget jelenti, a tényleges kiadatásról a perthi-i helyi bíróság határoz. Ezt persze meg lehet fellebbezni. Majd ha a döntés jogerőre emelkedik, akkor az Ausztrál belügyminiszter dönt magáról a procedúráról. Ám még ezt is meg lehet fellebbezni.

Újabb évek telhetnek tehát el addig, amíg Zentai ténylegesen magyar bíróság előtt felelhet tettéért, vagyis egy zsidó fiatalember hidegvérű meggyilkolásáért. A 18 éves Balázs Pétert kínozta meg majd ölte meg még 1944-ben, azért mert nem viselt sárga csillagot. Ez a vád ellene. Zentai azonban azt állítja, a férfi halálakor már nem is tartózkodott Magyarországon.
Simon Wiesenthal Központ tett ellene feljelentést még 2005-ben. Az ausztál hatóságok rövid időre letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Ajánlom

További külföldi híreink