Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-11-25 15:33:00

Kilenc hónapig lehet érvényes az új uniós oltási igazolás

Új utazási szabályok bevezetésére tett javaslatot az Európai Bizottság, amelyek január 10-től lépnek hatályba, és első sorban az oltatlanok számára jelentenek majd hátrányt.

A javaslat szerint nem vonatkozhatnak további korlátozások az érvényes digitális covid-tanúsítvánnyal rendelkező személyekre, ide értendő a karantén, a tesztek, függetlenül attól, hogy honnan indulnak az EU-n belülről. A tanúsítvánnyal nem rendelkezők az érkezés előtt és után is vizsgálatra számíthatnak – írja a HVG

Az elsődleges oltási sorozat után 9 hónapig érvényes igazolást szeretnének bevezetni, így azt csak ismétlő oltással lehetne meghosszabbítani, azonban az emlékeztető oltások hatásosságának időtartamáról még nincsenek adatok.

Oltási adatokkal is kiegészítik az uniós koronatérképet. Ha valaki zöld területről érkezik, akkor semmilyen korlátozás nem alkalmazható vele szemben, azonban a sötétvörös területekre és az onnan való utazást tiltani kell lehetőség szerint, illetve szigorú tesztelést és karantént kell előírni.

A határon át ingázókra, a 12 év alatti gyermekekre és az alapvető fontosságú munkát ellátó utazókra nem vonatkoznak a rendelkezések, bár az utóbbiak listáját csökkenteni kell, mert sokuknak volt lehetősége az oltás felvételére.

Didier Reynders uniós biztos megerősítette, hogy nem történt változás az orosz és a kínai vakcinák megítélésében, tehát azok, akik ezzel a két oltással rendelkeznek, Európa legtöbb országában továbbra is oltatlannak számítanak.

Ezek a rendelkezések csak az utazási korlátozásokra vonatkoznak, az oltási igazolás érvényességét nem befolyásolja más területeken.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink