Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-11-25 21:57:00

Embereken is elkezdik vizsgálni az Alzheimer-kór elleni orrsprayt

Egy vakcinát takar a készítmény, amely 20 év kutatómunka után nem csak a megelőzésben segít, hanem a betegség okozta gondokat is enyhítheti.

A bostoni Brigham and Women’s Hospital hamarosan elkezdi a nazális vakcina első fázisú klinikai vizsgálatát – írja a HVG az Interesting Engineering nyomán. 

A betegség ellen első alkalommal próbálják az orrba juttatható vakcinát, bár az Alzheimer-kór az Egyesült Államokban több mint 6 millió ember érint.

A betegség tünetei, például a memóriazavar, általában a 60-as éveikben járó embereknél jelentkeznek, a gyógymódot pedig már évtizedek óta keresik. A kutatók szerint az Alzheimer-kór kialakulásában a szervezet immunsejtjei is szerepet játszhatnak, ezért a vakcina egy Protollin nevű gyógyszert tartalmaz, ami stimulálja az immunrendszert.

Tizenhat 60 és 85 év közötti páciens vesz részt a kísérletben, akik még korai státuszában vannak a betegségnek. Egy hét különbséggel, két adag vakcinát kapnak majd a résztvevők, a kutatás fő célja pedig, hogy biztonságos-e és miként reagál a szervezet a tervezett dózisokra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink