Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-28 05:57:00

Közeledik a Hálaadás – sokaknak okozhat gondot idén?

Minden november negyedik csütörtökén, idén november 25-én tartják az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepét, a Hálaadást. A hagyományos ünnepi vacsora majdnem minden hozzávalójának ára azonban rekordmagasságban van az utóbbi időben, így az idei ünnep a valaha látott legdrágább lehet az USA-ban.

„Még sosem láttam ehhez hasonlót, pedig már 38 vagy 39 éve árulok édesburgonyát – nyilatkozta a The New York Times-nak Norman Brown, az észak-karolinai Raligh városában lévő üzlet főnöke. Az igazgató elmondta: a beszállítóknak idén csaknem kétszer annyit kell fizetnie, mint korábban.

De az édesburgonyán kívül a tradícionális hálaadásnapi vacsora majdnem minden összetevőjével ez a helyzet, a pulyka sütéséhez szükséges alufóliától kezdve a vacsora utáni kávéig – állítják mezőgazdasági szakértők, termelők és üzleti szakemberek. Sok nagyobb üzletlánc, mint például a Nestlé is már figyelmeztette a vásárlókat, hogy készüljenek fel a nagyobb kiadásokra.

A cikk szerint tavalyi a hálaadásnapi menü elkészítése 10 személyre 2010 óta a legkevesebbe került – ennek oka az lehetett, hogy a járvány miatt kisebb összejöveteleket tartottak, kevesebb nagy ünnepséget szerveztek, így például az alacsony pulykaárakkal igyekeztek megtartani a vásárlókat. Ehhez képest idén a pulykáért is rekordösszeget kell majd fizetni – írja a lap.

Ellátási akadályok, magas szállítási költség, munkaerőhiány, kereskedelmi korlátozások a rossz időjárás és – természetesen – az infláció. Ezek mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy a szeptemberi adatok 4,6 százalékkal magasabb élelmiszerárakat mutattak, mint tavaly ilyenkor. A hústermékek, a baromfi – ezzel együtt a vacsora koronájának számító egészben sült pulyka – a hal- és tojásárak még ennél is nagyobb, 10,5 százalékos dráguláson estek át egy éve alatt.

A pulyka

A pulyka ára a kukorica drágulásával hozható összefüggésbe: az állatok alapvető tápláléka az ország egyes területein 2020 júliusához képest idén nyáron több mint kétszer annyiba került, ezzel a fagyasztott pulyka fontból és dollárcentből átszámolva nagyjából 80 forinttal kerül többe kilogrammonként.

Trey Malone mezőgazdasági szakértő úgy látja: a rekorddrága Hálaadáshoz még a bevétel-egyenlőtlenségek is hozzáadódnak.

„A gazdagok többet költenek majd, mint valaha, de nem mindenki tudja megengedni magának ugyanezt” – fejtette ki.

A bor

A pulykához tökéletesen passzoló kaliforniai pinot noir előállítása extrém magas, 25 százalékos drágulást mutat. Ez a szükséges energia, a beszállítási késések, a munkaerő hiányával és a Kínából érkező, borosüvegeket szállító hajófuvarok áremelésével magyarázható – véli Katheryn Russ egyetemi közgazdaságtan-professzor. Hozzátette: korábban az indulás-célba érés Kínából az USA-ba átlagosan 40 napot vett igénybe, ez most szeptemberben már 73 napra emelkedett, az ára pedig megháromszorozódott.

„Mindez már nem elmélet kérése. Ezek a nagy problémák elérték a hazánkat, akárhonnan nézzük” – fogalmazott Dr. Russ.

Aszály, hurrikán, fagy

A kedvezőtlen időjárás is hatott a vacsorahozzávalók árára. Egy késő tavaszi aszály miatt közép-nyugaton a cukorrépa termés még rosszabb lett idén az amúgy is átlagon alulinak számító 2019-es évhez képest. A cukornádat sem kímélte az idő: az Ida hurrikán a déli ültetvényeket rombolta le, a szőlő, diófélék és citrusok pedig Kaliforniában szenvedték meg a vízhiányt. De hasonló a helyzet Brazíliában is, amely a világ legnagyobb kávébeszállítója, azzal a különbséggel, hogy ott júliusban még fagy is sújtotta a termést, sokkal kevesebb kávét és magasabb árakat eredményezve.

Vagy nem lehet kapni, vagy túl drága

„Minden, amit elmész beszerezni, vagy nem is lehet kapni, vagy vissza kell kérdezned: "mennyi???" mikor elmondják az árát – mondta Jim Kent New yorki farmtulajdonos. Még a legalapvetőbb felszerelés: ládák, tárolók ára is nagyot emelkedett.

Bár az üzletekben úgy gondolják, egyes alapanyagokból hiány alakulhat ki az ünnep előtt, Dr. Russ szerint nincs ok olyan pánikvásárlásra, amely például a pandémia kitörésekor uralkodott el a lakosságon.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink