Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-24 06:38:00

Ukrajnában már a tömegközlekedést is csak igazolással használhatják – koronavírus külföldön

Több mint hatszázan vesztették életüket a koronavírus-járvány szövődményei miatt 24 óra alatt Ukrajnában. Az országban eddig több mint 63 ezren hunytak el a járvány következtében. Eközben az Egyesült Királyságban meghaladta a 95 milliót a beadott első és második oltások száma. Ott már a harmadik oltásra is jogosultak az 50 év fölöttiek. Az ATV Híradójának riportja.

Ukrajna: bezárt iskolák, korlátozott tömegközlekedés

Kötelező oltási igazolást vagy negatív koronavírus tesztet bemutatni a tömegközlekedéshez az ukrán fővárosban. Ezért több oltóközpontot és tesztelő-állomást is megnyitottak, többek között vonatpályaudvarokon.
Ukrajnában az egyik legalacsonyabb az átoltottsági szint Európában. A 41 milliós országban csupán a 7 milliót közelíti meg azok száma, akik az összes szükséges oltást megkapták, ezért a kormány kötelezővé tette a vakcina felvételét az állami alkalmazottak egy részének, köztük a tanároknak.

„Szerintem az embernek magának kellene eldöntenie, hogy kéri-e az oltást. Az alkotmány alapján szabadságunk lenne dönteni, ezért nagyon ellenzem ezt a lépést” – véli erről egy ukrán nő.

Kijevben két hétre bezártak az iskolák, hogy lassítsák a fertőzés terjedését. A vörös zónákban kizárólag azok az iskolák tarthatnak nyitva, ahol az összes tanár már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Egyesült Királyság: sokan már a harmadik oltásra várnak

Átlépte a 95 milliót az Egyesült Királyságban beadott első és második dózisok száma. Az országban a lakosság több mint 86 százaléka megkapta az oltás első, míg 79 százalék a második dózisát is.

Boris Johnson miniszterelnök azt nyilatkozta: azt tartaná jónak, „ha az emberek ugyanazzal az eltökéltséggel jönnének felvenni a harmadik dózist, mint ahogy az év elején az első oltásukat kapták. Arra korábban is számítottunk, hogy ismét emelkedni fog a fertőzöttek száma, ahogy az első két oltás hatékonysága idővel csökkenni kezd, ezért vegyék fel a harmadik oltást.”

Az országban jelenleg az 50 évnél idősebbek jogosultak a harmadik dózisra.

Új-Zéland: továbbra is óvatosság

Eközben Új-Zéland miniszterelnöke bejelentette, hogy csak akkor oldják fel az országban érvényben levő szigorú járványügyi korlátozásokat, ha már a lakosság 90 százaléka megkapta az összes szükséges oltást.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink