Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-22 20:48:00

Biden: Tajvan védelmére sietne az USA Kínával szemben

Az Egyesült Államok elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy elkötelezte magát a sziget megvédése mellett, bár a Fehér Ház később azt közölte, hogy nem változtattak a Tajvant érintő irányelveken.

Joe Biden a CNN műsorában elmondta, hogy kötelessége védelmet nyújtani Tajvannak, amely ország szerint folyamatos katonai és politikai nyomást tapasztalnak Pekingből annak érdekében, hogy elfogadják a kínai szuverenitást.

A Reuters szerint Biden egyik tisztségviselője azt közölte: miközben törvénybe van iktatva, hogy Washingtonnak minden segítséget meg kell adnia Tajvannak, hogy megvédje magát, mégis stratégiai kétértelműségek vannak azzal kapcsolatban, hogy közbeavatkoznának-e egy kínai támadás esetén, az irányelveken azonban nem változtattak.

Kína azonnal kifejezte az egyet nem értését, a külügyi szóvivő szerint az országnak nincs lehetősége arra, hogy engedményeket tegyen az alapvető érdekei kapcsán.

Kína sürgeti az Egyesült Államokat, hogy „ne küldjön rossz jelzéseket a tajvani függetlenség erőinek és kerülje a kínai-amerikai kapcsolatok, a béke és stabilitás állapotának rombolását a Tajvani-szorosban” – mondta Wang Wenbin szóvivő Pekingben.

Xavier Chang tajvani elnöki szóvivő azt nyilatkozta, hogy a sziget álláspontja változatlan, nem engednek semmilyen nyomásgyakorlásnak, és nem fognak meggondolatlanul előrenyomulni az amerikai támogatás tudatában sem, azonban szilárd elhatározással védik meg saját magukat, Biden kijelentése pedig a sziklaszilárd támogatását biztosítja az Egyesült Államoknak Tajvan irányába.

„A legerőteljesebb hadsereg”

Az amerikai elnök szavai szerint nem kell az Egyesült Államok hadereje miatt aggódni, mert „Kína, Oroszország és a világ többi része is tisztában van vele, hogy Amerika rendelkezik a föld történetében a legerősebb katonai erővel”.

„Ami miatt aggódni kell, az az, hogy olyan tevékenységekre szánják-e magukat, amelyek súlyos hibák elkövetésére alkalmas helyzetbe hozhatják őket. Nem akarok hidegháborút kirobbantani Kínával, csak azt szeretném, hogy megértsék, nem lépünk vissza és nem változtatunk a nézeteinken” – mondta Biden.

A katonai feszültség Tajvan és Kína között már 40 éve rossz állapotban van, Chiu Kuo-cheng, a tajvani védelmi miniszter szerint 2025-re egy teljes megszállásra is képessé válhat Kína. A nemzetközi sajtóban megjelent összesítés szerint október elseje óta több mint 150 kínai repülőgép repült be a légtérbe.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erővel való egyesítés lehetőségét sem – írja az MTI a CNN nyomán.

A Reuters szerint Kína ENSZ-képviselője, Zhang Jun elmondta, hogy békés újraegyesülést terveznek Tajvannal.

„Nem vagyunk bajkeverők. Ellenkezőleg, néhány ország – mint az Egyesült Államok – veszélyes cselekedeteket tesz, amik veszedelmes irányba terelik a Tajvani-szorost (..) Senkinek nem érdeke háborúba sodorni Tajvant. Nem értem, hogy mit nyerne ezzel Amerika” – mondta Zhang Jun.

Joe Biden vállalta a felelősséget a rendezetlen kivonulásért

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink