Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-20 20:19:00

Vádat emelnének a brazil elnök ellen az elégtelen járványkezelés miatt

Vádemelést és alkotmányos vádeljárást javasol Jair Bolsonaro brazil elnök ellen a szenátusi bizottság, amely csaknem fél éven keresztül vizsgálta a kormányzat koronavírusjárvány-kezelését - derül ki a testület által szerdán ismertetett jelentésből.

A Renan Calheiros szenátor által benyújtott, csaknem 1200 oldalas jelentés szerint kilenc vádpontban, köztük emberiesség elleni bűncselekmények miatt kellene vádat emelni Bolsonaro ellen az elégtelen járványkezelés miatt. A bizottság szerint Bolsonaro ellen ezenkívül alkotmányos vádeljárást is kellene indítani. A jelentésben további 65 személy és két cég ellen is vádemelést javasoltak.

A bizottságot április végén hozták létre, azóta 68 meghallgatást tartott, és csaknem száz embert hallgatott meg, minisztereket és magas rangú kormánytisztviselőket is, közülük több olyant, aki ellen vádemelést javasolnak. A testület ezenkívül csaknem 10 terabájt nagyságú - részben titkosított - elektronikus dokumentumokat vizsgált meg.
A bizottság feladata az volt, hogy feltárja: milyen lépéseket tett Bolsonaro kormányzata a járvány kezelése érdekében, illetve milyen mulasztások történtek. A testület ezen kívül vizsgálta azt is, hogy eltulajdonítottak-e szövetségi alapokat a járvány kezelése során.

Brazíliában eddig csaknem 22 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető immár több mint 600 ezer halálesetet jegyeztek fel. Az egészségügyi rendszer az ország számos részén összeomlott tavasszal.

Bolsonaro a járvány kezdete óta elutasította a védőintézkedéseket és a korlátozásokat, megkérdőjelezte a védőoltások alkalmazását, és számos alkalommal kijelentette, hogy nem oltja be magát a vírus ellen. Azzal vádolják, hogy késleltette a vakcinák beszerzését Brazília számára, ahol a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet jegyezték fel a világon.

A 11 tagú vizsgálóbizottság várhatóan a jövő héten szavaz a jelentésről, amely elfogadása esetén a főügyészi hivatalhoz kerül, ahol döntenek a vádemelésről.

Az elnök visszautasította a vádakat, és többször is olyan "politikai eszköznek" nevezte a vizsgálatot, amelynek célja szerinte az, hogy "szabotálják" őt.

Koronavírus Romániában: Emelkedik a halottak és az új fertőzöttek száma

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink