Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-19 10:50:00

Koronavírus: miért ilyen magasak a számok az Egyesült Királyságban?

Az országban most magasabbak a járványügyi számok, mint az elmúlt évnek ugyanebben az időszakában, amikor szigorú lezárások voltak érvényben a koronavírus miatt. Az oltásoknak köszönhetően ugyanakkor kevesebben betegednek meg súlyosan, és szorulnak kórházi kezelésre.

A fertőzések magas száma továbbra is aggodalomra ad okot az Egyesült Királyságban, ezért a BBC utánajárt, mi lehet ennek az oka.

A hírportál azt írja, a pozitív tesztek száma az elmúlt napokban emelkedett, már eléri a napi 40 ezret. Az ugyanakkor jó hír, hogy miközben ezek a számok nőnek, a kórházban ápoltak száma még mindig a tavaly őszi szint alatt van.

A portál szerint az Egyesült Királyságban élők jobban hajlanak arra, hogy ne kelljen tovább viselni a maszkot, mint például a németek, franciák vagy éppen spanyolok. Az Egyesült Királyságban a járványügyi számok magasabbak, mint az előbb felsorolt országokban, de mint azt megjegyzik, nem biztos, hogy ez a maszkviseléshez való hozzáállás miatt van.

Több tanulmány is született arról, hogy a maszkviselés segíthet megakadályozni, hogy a koronavírus egyik emberről a másikra terjedjen. De azt már nehezebb számszerűsíteni, hogy a maszk mekkora eséllyel előzhet meg egy járványhullámot. Ez többek között azért van, mert ezt nehéz elválasztani vagy önmagában vizsgálni, miközben több dolog is történik a járvány szempontjából, esetleg egyes emberek több védekezési módot is használnak egyszerre.

Az Egyesült Királyságon belül Skóciában jelenleg is ajánlják a maszkviselést a legtöbb beltéri helyen, míg az angoloknál ez nem így van. A skót emberek közül pedig - a Nemzeti Statisztikai Hivatal kérdésére - többen válaszolták azt, hogy az elmúlt egy hétben viseltek maszkot. Ugyanakkor a skótoknál is emelkedő számokat lehet látni az elmúlt időszakban.

Lazuló szabályok?

Az Egyesült Királyságban sok korlátozáson hamarabb lazítottak, mint más nyugat-európai ország. Itt az emberek elmehetnek szórakozni, és létszámkorlátozás nélkül szervezhetnek rendezvényeket már nyár óta, szemben több környező országgal.

Emellett az Imperial College felmérésének adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban élő emberek némileg nagyobb valószínűséggel közlekednek tömegközlekedési eszközökkel, mint néhány európai szomszédjuk, és kevésbé valószínű, hogy inkább otthon maradnak. Egy másik felmérés szerint a személyes kontaktok számában az elmúlt hetekben kevés változás történt, vagyis az emberek ugyanúgy találkoznak egymással, mint eddig, nem csökkentették ennek a számát.

Közben fokozatosan nőtt azoknak a száma, akik a home office helyett személyesen megjelentek a munkahelyükön, bár hozzáteszik, hogy ez az arány még mindig alacsony, és csak az alkalmazottak körülbelül fele megy be a munkahelyére, ha az engedi ezt.

Csökkenő immunitás?

Az Egyesült Királyságban az oltás kétségtelenül sok életet menthetett meg, de mivel az országban nagyon hamar megkezdték a védőoltás beadását, ez magyarázat lehet arra, miért szembesül most az ország több koronavírusos esettel. Egy tanulmány szerint ugyanis a vakcina védelme a beadástól számított 5-6 hónap múlva jelentősen csökkenni kezd. Izraelben, amely a vakcinázott populáció tekintetében sokáig világelső volt, az adatokat elemző tudósok szerint az esetek megugrása a védelem csökkenését jelenti.

A portál ugyanakkor figyelmeztet, hogy a számokat nézve az is világosan látszik, hogy jóval kevesebb súlyos, kórházi kezelést igénylő eset van az Egyesült Királyságban, mint a legutóbbi hasonló időszakban, amikor a legtöbb ember még nem volt beoltva a koronavírus ellen.

Akadozó vakcinálás?

Az Egyesült Királyságban a kezdetekkor gyorsan megindult az oltások beadása, ám ez a lendület az utóbbi hónapokban megtorpanni látszik. A teljesen oltott - azaz a két adagból álló vakcináknál mindkét adagot felvett - emberek arányát tekintve az ország már nem szerepel a top10-es listán. Emellett október első két hetében alig nőtt a 12 éves és annál idősebb brit lakosság száma, akik legalább egy adag oltást kaptak.

Egy kormányszóvivő a portálnak azt mondta: az oltási program jelentősen csökkentette a kórházi kezelést igénylő koronavírusos esetek számát, és továbbra is az első védelmi vonalnak számít a járvánnyal szemben, és mindenkit arra biztatnak, hogy vegyék fel az oltást.

Az országban szeptember 20-án megkezdődött a 12-15 éves gyerekek oltása, eddig az angliai 12-15 évesek 15%-a kapta meg a vakcinát. Közben Izraelben viszont már ugyanennek a korosztálynak több mint 50%-a kapta meg legalább az első oltást.

atv.hu

A Géniusz Gundel Takács Gáborral ma este 20:30-tól lesz először látható az ATV-n.

Ajánlom

További külföldi híreink