Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-18 14:54:00

Covid-klinikákat nyithatnak a 12-15 éves gyerekeknek Angliában

Pár héten belül járóbeteg-rendelőket nyithat Anglia, hogy felgyorsítsa az oltás menetét a középiskolások körében az emelkedő fertőzöttségi szint mellett.

A hírt azután jelentették be, hogy az Egyesült Királyságban az új fertőzöttek száma elérte a 45 140 főt, ami a legmagasabb érték július közepe óta. Emellett 57 új halálesetet is regisztráltak, ami a pozitív tesztektől számítva 28 napon belül történt – írja a Guardian.

Habár a fertőzés aránya a 12-15 évesek körében a legmagasabb, ennél a korcsoportnál mégis csak 14,2 százalékos átoltottságról beszélhetünk. Kemény kritikát kapott emiatt Anglia Skóciától, ahol 44,3 százalék ez az érték, így ez is hozzátett a brit döntés meghozatalához.

A 16-18 év közötti fiatalok már felvehetik a koronavírus-vakcinát az ilyen jellegű oltópontokon, az ő esetükben 56,5 százalékos az oltottsági arány, viszont a 12-15 évesek bevonásával Anglia elérhetné a skót szintet átoltottság terén.

Walesben nagy arányban oltják a 12 és 15 éves fiatalkorúakat az oltási központokban, azonban Észak-Írországban, pont úgy, mint Angliában, ennek a bevezetése nagyrészt az iskolákon belül zajlik.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 14 középiskolás korú gyerek közül egy már volt koronavírusos az október 8-án végződő hét alatt. Ez a becsült érték az előző heti felmérés alapján készült, amelyet 20 diák részvételével készítettek, annak bizonyítására, hogy az oltási program nem tudja tartani a lépést a járvány terjedésével.

Kevin McConway, az Open University alkalmazott statisztika professzora azt nyilatkozta, hogy a középiskolás korú gyerekek legutóbbi adatai elég nyugtalanítóak.

„Akárhogy nézed, ez egy hatalmas növekedés, és egyértelműen abból fakad, hogy megnyitották az iskolákat, de döntően amiatt van, mert a korcsoport oltási-rátája még mindig alacsony” – mondta a nyugalmazott professzor.

A kormány a félév végét tűzte ki célul az oltási program bevezetésére, de azt tekintve, hogy kevesebb mint egy hét van hátra, egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy ezt a célt elérik.

Néhány szülő elmondta a Guardiannak, hogy a gyerekeik nem kaptak időpontot egészen novemberig. Ezen kívül több bejelentés is érkezett utolsó pillanatban lemondott oltási-időpontokról és szegényes felkészültségű egészségügyi csapatról, akik túlterheltek és arra kényszerülnek, hogy elhagyják a helyszínt a vakcinába beleegyező tanulók egy töredékének beoltása után.

Koronavírus: tombol a járvány a környező országokban

 atv.hu​

Ajánlom

További külföldi híreink