Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-17 15:39:00

Megdöbbent a brit képviselő meggyilkolásával gyanúsított férfi apja

Megdöbbent és óriási megrázkódtatásként élte meg fia őrizetbe vételét annak a férfinak az édesapja, akit David Amess brit konzervatív képviselő meggyilkolásának ügyében vettek őrizetbe.

Harbi Alu Kullane, aki egykoron a szomáliai kormányfő tanácsadója volt, a brit sajtónak elmondta, hogy őt is kikérdezte a terrorelhárító rendőrség. "Hatalmas megrázkódtatás. Sosem számítottam erre, a legvadabb rémálmaimban sem" - mondta Kullane a The Sunday Times című brit lapnak.

A brit hatóságok nem hozták nyilvánosságra a gyanúsított nevét, aki pénteken választói fogadóóráján feltehetően halálra késelte Amesst, de a brit sajtó úgy értesült, hogy Ali Harbi Ali szomáliai származású brit állampolgár az, akit őrizetbe vettek.

Amesst egy templomban tartott választókerületi találkozón több késszúrással gyilkolták meg a Londontól mintegy 60 kilométerre fekvő Leigh-on-Sea-ben. A rendőrség terrortámadásként kezeli a gyilkosságot, amelynek "potenciálisan iszlamista szélsőséges motivációja lehet".

A gyanúsítottat gyilkosság alapos gyanújával vették őrizetbe, de egyelőre nem emeltek vádat ellene. A BBC brit közmédia úgy tudja, hogy a férfi korábban részt vett egy olyan kormányzati programban, amelynek célja a szélsőségesség elleni fellépés volt, de a hatóságok hivatalosan nem tekintették nyomon követendő fenyegetésnek.

A Szomáli Szervezetek Tanácsa, amely Egyesült Királyság-szerte együttműködik a szomáliai közösségekkel, elítélte a gyilkosságot, amelyet "demokratikus társadalmunk és értékeink arculcsapásának" nevezett.

David Amess 1983 óta volt parlamenti képviselő. II. Erzsébet brit uralkodó 2015-ben lovaggá ütötte. Tiszteletére vasárnap istentiszteletet tartanak Leigh-on-Sea-ben.

Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálják a parlamenti képviselőkre vonatkozó biztonsági szabályokat, és a választókerületi találkozókhoz akár rendőri védelmet is kaphatnak.

Öt évvel korábban egy szélsőjobboldali radikális Jo Cox munkáspárti képviselőt gyilkolta meg választókörzetében, Nyugat-Yorkshire-ben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink