Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-16 08:12:00

„Hirtelen jött, nem tudtam semmit tenni” - világszerte ítéletidő pusztít

Már halálos áldozata is van a görögországi árvizeknek. A balkáni országban a heves esőzések után léptek ki a folyók a medrükből. Egyes helyeken néhány óra alatt annyi eső esett, mint máskor egy év alatt. Athénban megrongálódott a parlament épülete, leállt a metró, az iskolákban tanítási szüntet rendeltek el. Az ATV Híradó összefoglalója.

„Hirtelen jött, nem tudtam semmit tenni” - világszerte ítéletidő pusztít
Fotó: Reuters
Súlyos árvizek pusztítanak ott, ahol nyáron erődtüzek voltak

 

Nagy sodrású folyókká változtak az utcák egy athéni piacon a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű eső után. A görög fővárosban több száz telefonhívás érkezett a tűzoltókhoz. Rengeteg lakóházból és céges épületből kellett kiszivattyúzni a vizet. Többfelé fák dőltek ki, emberek rekedtek a vízzel elárasztott lakásokban. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, a közlekedés megbénult.

Hasonló a helyzet Korfu szigetén is, ahol nemcsak a tengerparti strandokat, hanem utcákat, szállodákat, lakóházakat árasztott el a víz. A szorult helyzetbe került lakosokat buldózerekkel mentették.

„A víz egy méter magasan állt a recepciónál. Hirtelen jött, nem tudtam semmit tenni. A vendégek fele a szobájában rekedt” – mesélte Jannisz Alekszakisz, szállodatulajdonos.

Evia szigetén az ár elsodort egy 69 éves pásztort a kocsijával. A férfi nem élte túl. A szigeten egyébként nyáron súlyos erdőtüzek pusztítottak. Az árvíz csónakokat borított fel, utakat tett tönkre.

Súlyos a helyzet Ródosz, Kósz, Szantorini, Mikonosz és Kréta szigetén is. Az előrejelzések szerint az ítéletidő a hétvégén is folytatódik.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink