Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-15 06:51:00

Francia elnök lenne Párizs főpolgármestere

Anne Hildalgo párizsi főpolgármester a szocialisták jelöltjeként indul a 2022-es francia elnökválasztáson.

Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára közölte, hogy a párton belüli szavazáson Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben a voksok mintegy háromnegyedével – számolt be az MTI.

Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt.

A 62 éves, Spanyolországban született politikus 2014 óta tölti be a franci főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék.

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő legfőbb kihívói az elnökválasztáson Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még lebegtető Éric Zemmour publicista lehetnek. Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Macron és Le Pen a nagy vesztesei a regionális választásoknak

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink