Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-17 14:22:00

Bestiális gyilkosságban érintett herceg szerzett érdekeltséget a Newcastle-ben

Vitatott körülmények között ment végbe az angol első osztályú futballcsapat, a Newcastle United tulajdonosi átrendeződése: a megállapodás által az újságíró-gyilkosságban érintett szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman szerzett érdekeltséget a klubban – sőt, többek szerint ezzel maga a szaúdi kormányzat is befolyáshoz jutott. A Hetek cikke.

Október 7-én hivatalosan is lezárult az angol Premier League-ben játszó Newcastle United tulajdonosváltása, melynek keretében a klub egy szaúd-arábiai befektetési alap kezébe került. Ezzel pedig a Manchester City után a Newcastle United lett a második angol első osztályú klub, amely többségi arab tulajdonba került.

Az akvizícióval kapcsolatos tárgyalások már korábban elindultak a klub és a befektetők között, azonban az üzlet nyélbe ütése sokáig akadályokba ütközött. Az új többségi tulajdonos – a Saud-Arabian Public Investment Fund (Szaúd-arábiai Állami Befektetési Alap) – ugyanis állami tulajdonban van, az alap tulajdonosa pedig nem más, mint Mohamed bin Szalman, a szaúdi koronaherceg és miniszterelnök-helyettes.

A Premier League-ben szigorú előírások vonatkoznak a klubok tulajdonosaira, ezért az angol szövetség egészen addig nem hagyta jóvá az üzletkötést, amíg az alap nem adott biztosítékot arra vonatkozóan, hogy a szaúdi kormányzat nem fog semmiféle befolyást gyakorolni a klub működésére.

Végül az új tulajdonosnak sikerült meggyőznie a szövetséget: „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott a szövetség arról, hogy a szaúd-arábiai rezsim és az alap teljesen elkülönül majd egymástól.

A szurkolók örülnek

A Newcastle szurkolói egyébként kitörő örömmel fogadták a tulajdonosváltás hírét. A hivatalos bejelentést követően több száz focidrukker lepte el a várost, illetve a stadion környékét és kezdett spontán ünneplésbe.

Az új tulajdonos megjelenésével egy dolog biztosan változni fog a klub életében, mégpedig az anyagi háttér. Mohamed bin Szalman teljes vagyonának becsült értéke 434 milliárd dollár.

Pénz, foci és emberi jogok

A tranzakció ugyanakkor felvet bizonyos morális, illetve emberi jogi kérdéseket is – nem csupán állami, de személyi szinten is.

A 2018-ban meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi volt menyasszonya külön sürgette a Premier League-et, hogy ne hagyja jóvá a szóban forgó üzletet. Dzsamál Hasogdzsit a hazája, Szaúd-Arábia kormányának ügynökei gyilkolták meg az isztambuli szaúdi konzulátuson még 2018. október 2-án.

Idén februárban pedig a Biden-adminisztráció közzétett egy mindaddig titkosított amerikai titkosszolgálati jelentést, mely szerint Mohammed bin Szalman koronaherceg kifejezetten érintett volt Hasogdzsi meggyilkolásában.

A teljes cikket elolvashatja a Hetek legújabb lapszámában.

atv.hu​

Ajánlom

További külföldi híreink