Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-14 05:16:00

Fellángoltak az indulatok Koszovóban

Összetűzésbe került a szerb lakosság a rendőrséggel több koszovói településen. A tüntetést az váltotta ki, hogy a rendőrök csempészellenes razziákat hajtottak végre. Az összecsapásokban legkevesebb tíz ember megsérült. Az ATV Híradó riportja.

 

 

Könnygázt is bevetettek, amikor összecsapott a koszovói rendőrség azokkal a koszovói szerbekkel, akik egy csempészetellenes akciósorozat ellen tüntettek Észak-Koszovó több településén. A helyszínre érkezett a koszovói rendőrség különleges alakulata is, akik lövéseket is leadtak. Egy férfit eltaláltak, akit 0súlyos állapotban szállították kórházba.

A zavargások azután kezdődtek, hogy a koszovói rendőrség kora reggel több településen razziát tartott, amely során magánlakásokban, üzlethelyiségekben és raktárakban nagy mennyiségű árut foglaltak le. A helyiek egy szerb televíziónak elmondták, hogy a civil ruhás nyomozók, fegyveres egyenruhás kísérettel behatoltak a raktárakba, boltokba, gyógyszertárakba.

A többségében szerbek lakta városrészben az emberek elégedetlenek voltak a koszovói rendőrség intézkedéseivel, ezért járművekkel torlaszolták el a környező utcákat és több százan utcára vonultak tiltakozni.

A koszovói kormányfő bejelentette, hogy lezárult a rendőrségi akció és mindenkit nyugalomra intett. Az összecsapások hírének hallatán Aleksandar Vucic szerb elnök lemondta szerdai programjait, és Koszovóba utazott, hogy találkozzon a helyi szerbek vezetőivel. A szerb miniszterelnök pedig a nemzetközi közösséget szólította fel arra, hogy visszafogja a szerinte „túlkapásokra vetemedett” koszovói miniszterelnököt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink