Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-12 20:39:00

Több milliárd eurót fordítottak Németországban a lakosság ingyenes tesztelésére

Ötmilliárd eurónál is több közpénzt fordítottak a koronavírus-világjárvány elleni németországi védekezésben a lakosság térítésmentes tesztelésére egy kedden ismertetett kormányzati kimutatás szerint.

Az antigén gyorstesztekre és a pozitív lelet esetén következő PCR tesztekre szeptember közepéig 5,2 milliárd eurót (1870 milliárd forint) fordítottak a szövetségi egészségügyi minisztérium kimutatása szerint.

A legnagyobb kiadással a teszthez szükséges mintavétel járt, ezek a műveletek 2,4 milliárd euróba kerültek. A tesztek beszerzésére 1,4 milliárd eurót, labordiagnosztikai szolgáltatásokra 1,124 milliárd eurót fordítottak a Rheinische Post című lapban ismertetett adatok szerint. További 92 millió eurót az ápolást, gondozást biztosító otthonokban és hajléktalanszállókon elvégzett tesztekre költöttek.

A gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége hétfőtől megszűnt. A szövetségi kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy mindenkinek hozzáférhető az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

A szigorítástól az oltási hajlandóság növekedését várják. A gyorstesztért 10 és 40 euró közötti összeget kell fizetniük az oltástól elzárkózóknak. A szolgáltatásra számos helyzetben szükségük van az úgynevezett 3G-szabály miatt, amely előírja, hogy míg a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot vagy vendéglőt, addig a többiek ezt csakis friss negatív SARS-CoV-2 lelettel tehetik meg.

Az átoltottság a lakosság egészét tekintve majdnem kétharmados, 54 312 772 millió ember - a németek 65,3 százaléka - rendelkezik teljes oltással a kormány keddi adatai szerint.

A legmagasabb, 84,7 százalékos arányt a hatvan felettiek körében regisztrálták. A 18-59 éves korosztályban 71,2 százalék, a 12-17 éveseknél 37,2 százalék a teljes oltással rendelkezők aránya.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4971 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez kismértékű növekedés az egy héttel korábbi 4799-hez képest.

Az új esetekkel együtt 4 318 355 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 88 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 94 297-re emelkedett.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink