Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-10-09 08:01:00

„Frontállapot” a román kórházakban, egyre nő a fertőzöttek száma a szomszédos országokban

Öt lélegeztetőgépet és ezer doboz Favipiravirt küld a székelyföldi Hargita megyének Magyarország a súlyos romániai járványhelyzet miatt. Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, majd Szijjártó Péter is beszámolt róla közösségi oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a további segítségről még egyeztetnek. Az ATV Híradójának riportja.

Nem maradt intenzív osztályos ágy Romániában a súlyos állapotú koronavírusos betegeknek. Az országban az elmúlt 24 órában közel 14 ezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig majdnem 360-nal. Egy bukaresti kórháznál sátrakat állítottak fel a betegek ellátására. Az ápolók szerint a vírus agresszívabb, mint volt.

„Már nem is emlékszem, hány embert ápoltam, de több százat. Múl éjjel húsz mentőautó várt kint és nem tudtuk hol elhelyezni a betegeket. Ha elfogadják, hogy olyan állapotok között kezeljük őket, mint a fronton, be kell engednünk őket” – mondta egy ápoló.

Tombol a negyedik hullám a többi szomszédos országban is. Ukrajnában 24 óra alatt több mint 16 ezer új fertőzöttet és közel 250 halálos áldozatot regisztráltak. Az új esetek száma Szlovákiában és Horvátországban megközelítette az 1700-at, Ausztriában pedig az 1900-at. Lakosságarányosan nézve Szlovéniában is sok az új fertőzött. Szerbia még csütörtökön jelentett közel 7 ezer új esetet és 51 új áldozatot. Közben a britek lazítottak a beutazási szabályaikon.

„Nagy előrelépés az utazni vágyóknak, hogy 47 ország lekerül a vörös listáról. Nyilván bármikor változhat a járványhelyzet, de úgy gondolom, hogy a bel- és külföldi átoltottsággal már sokat javult” – nyilatkozta Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

A Pfizer sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt kért az amerikai gyógyszerfelügyelettől az 5 és 11 év közti gyerekeknek kifejlesztett oltóanyagára, a Moderna pedig gyárat építene Afrikában, ahol évente félmilliárd adag mRNS-vakcinát gyártana.

A dánok és svédek után egyébként a finnek is felfüggesztették a Moderna használatát a fiataloknál a ritka mellékhatásnak számító szívizomgyulladások miatt. A 20 évesnél fiatalabb finnek ezentúl Pfizert kapnak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink