Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-28 13:26:00

Csütörtöktől feloldják a rendkívüli állapotot Japánban

A tokiói kormány csütörtöktől feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot, hogy a japán gazdaság felpöröghessen, mivel országszerte csökken az újonnan fertőzöttek száma - jelentette be kedden Szuga Josihide japán miniszterelnök.

A rendkívüli állapotot Japán mind a 27 prefektúrájában feloldják szeptember utolsó napján.

Az elsősorban a bárokra és éttermekre vonatkozó nyitvatartási és alkoholfogyasztási korlátozásokat fokozatosan kivezetik, párhuzamosan egyéb lépések, például a védettségi igazolvány és a vírustesztelés bevezetésével.

Japánban a jelenlegi rendkívüli állapotot áprilisban hirdették ki, majd többször meghosszabbították és kiterjesztették. A legszigorúbb kijárási tilalmak bevezetését azonban sikerült elkerülni, miközben 1 millió 690 ezer fertőzöttet és 17 500 halálos áldozatot jegyeztek fel a koronavírus-világjárvány miatt.

Az éppen átalakulóban lévő kormány élére a hét vége felé találhatják meg Szuga miniszterelnök utódját a kormánypártban. Mindeközben a kabinet komoly nyomás alatt van, hogy hatékonyabb járványkezelést folytasson a két hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt.

A koronavírus-járvány kezeléséért is felelős Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatos lesz, mivel a hűvösebb időjárás beköszöntével nő az aggodalom a fertőzöttek számának megugrása miatt.

Japánban a több mint féléves rendkívüli állapot ellenére július folyamán megnőtt a fertőzöttek száma, és a tokiói olimpiai játékokat követően, augusztusban érte el a csúcspontját. Ekkor csak a fővárosban 5000 fölé emelkedett, országosan pedig 25 ezer fölé nőtt az új fertőzöttek napi száma.

Az olimpiai játékok és a kormányzat tisztségviselői tagadták, hogy közvetlenül a sportesemény okozta volna a fertőzéshullámot, de a szakértők szerint az ünnepi hangulat és légkör miatt felszabadult emberek sok más közösségi eseményen is részt vettek, és ez közvetett módon hozzájárult a fertőzöttek számának megnövekedéséhez.

Szuga miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a kormánypárt és a kabinet vezetéséről, miután sokan bírálták a kormány járványkezelési intézkedéseit, illetve azt, hogy a miniszterelnök ragaszkodott az olimpiai játékok megrendezéséhez a világjárvány idején, a közvélemény berzenkedése ellenére.

Japánban a lakosság 56 százaléka kapta meg a koronavírus elleni mindkét védőoltást.

Koronavírus: egyre romlanak a járványadatok

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink