Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-27 20:20:00

Válaszlépéssel fenyegeti Lukasenka Ukrajnát a NATO-katonák hadgyakorlata miatt

Közös orosz-belarusz válaszlépést helyezett kilátásba a fehérorosz elnök amiatt, hogy NATO-katonák hadgyakorlatoznak Ukrajna területén. Lukasenka elmondta, hogy az ukrán helyzetről az elmúlt időszakban többször is tárgyalt Putyin orosz elnökkel. A Kreml szerint a NATO átlépte a vörös vonalat azzal, hogy ukrán területen terjeszkedik. Az ATV Híradó összefoglalója.

15 ország hatezer katonája – köztük az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok egyenruhásai – vett részt a múlt héten egy hadgyakorlaton Ukrajna északnyugati részén. Ukrajna ugyanis mielőbb szeretne belépni a katonai szövetségbe.

Nem sokkal korábban ért véget a Zapad-2021 orosz-belarusz hadgyakorlat, amelyet a két ország NATO-tagállamok határaihoz közel rendezett 200 ezer katona, és több száz harci jármű: köztük repülőgépek, helikopterek és hadihajók részvételével, ami kiváltotta a nyugati országok aggodalmát. Moszkva és Minszk emellett szóban is fenyegeti a szomszédos Ukrajnát. „Ahogyan azt már Putyin elnök többször is megjegyezte, a NATO katonai infrastruktúrájának kiterjesztése Ukrajna területére egy vörös vonal” – mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

A belarusz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az állítólagos NATO-terjeszkedésre. „Kiképző központnak álcázott támaszpontokat épít a NATO Ukrajnában. Az Egyesült Államok hozza létre ezeket. Erre reagálnunk kell, mert másképp nem figyelnek az aggodalmainkra” – fejtegette Aljakszandr Lukasenka.

Az ukrán elnök szerint folyamatosan romlik a viszony országa és Moszkva között. Volodymyr Zelenszkij nemrég azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy Oroszország totális háborút indít Ukrajna ellen.

Ukrajna keleti részén több mint hét éve dúl lokális háború az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadárok között. A harcokban eddig csaknem 14 ezer ember halt meg.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink