Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-27 11:56:00

Mi vár Magyarországra és Európára, ha Olaf Scholz lesz a német kancellár?

Nem lepte meg tegnap este a szociáldemokraták győzelme Prőhle Gergelyt, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatóját, volt berlini nagykövetet. Az ATV Start vendégeként hozzátette: az már annál inkább meglepő volt számára, hogy az utóbbi hónapokban Olaf Scholz, az SPD jelöltje a „sírból hozta vissza” a párt népszerűségét, míg a CDU-jelölt Armin Laschet jelentősen csökkentette a kereszténydemokraták választási esélyeit.

Olaf Scholz a szociáldemokrata politika „hamburgi vonalát” képviseli. Nagyon józan, egyfajta „könyvelői attitűddel” bír, amely pénzügyminiszterként hasznos volt számára, és közrejátszott mostani népszerűségében is – fogalmazott róla Prőhle a műsorban.

Ha ő lesz Németország következő kancellárja - amely a kis pártok, a Zöldek és a liberálisok azon döntésén is múlik, hogy a szociáldemokrata SPD-vel vagy a kereszténydemokrata CDU-val lépnének inkább koalícióra – az Magyarország szempontjából nem valószínű, hogy hangsúlyos változásokat hozna a két ország együttműködését illetően – véli a szakértő. Németország reálpolitikája ugyanis gazdaságközpontú, és a német és magyar gazdasági kapcsolatokat Németországnak továbbra sem lesz érdeme hangsúlyosan megváltoztatni – magyarázta. Még akkor sem, ha a szociáldemokraták és a Zöldek „ideologikusabb” beállítottságúak, mint a kereszténydemokraták, így a most köztudatban forgó magyar ügyekkel kritikusabb hangot üthetnek meg, mint a kereszténydemokrata Merkel-kormány. Ez azonban a gyakorlatban csak úgy fog meglátszani – fejtette ki Prőhle -, hogy a két ország gazdasági együttműködésének kormányzati hátszele csak a liberálisoktól várható.

Európát tekintve sem számít hangsúlyos változásokra a szakértő. Mint mondta, Angela Merkel, aki „nem klasszikus kereszténydemokrata politikus”, hanem természettudósként problémamegoldásra törekedett, alkalmas volt a sokszínű koalíció vezetésére és Európában is a „kompromisszumok robotosának” volt tekinthető. Ám az őt követő, újonc német kancellárnak valószínűleg nem lesz nagy mozgástere Európában az eddig képviselt álláspontokon változtatni, annál is inkább, mivel Scholz a Merkel-kormány tagja, így a hozzáállása is hasonló.

A különbség hangsúlyeltolódásokban lesz megfigyelhető Prőhle Gergely szerint. A Zöldek jelenléte a kormányban azt eredményezi majd, hogy a klímapolitika erősebben előtérbe kerül. Hozzátette: ebben egyébként amúgy is konszenzus alakult ki Németországban, főleg az elmúlt időszak rengeteg árvize, természeti katasztrófáinak következtében.

Változás a módszerek illetően lehet, a stratégiában nem valószínű. A választásokat megnyerő baloldal gyakran adóemeléssel, állami beavatkozással él, hogy céljait megvalósítsa – hangzott el Prőhle Gergelytől.

Német választás: győztek a szociáldemokraták

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink