Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-25 20:04:00

Videó: így ömlik a láva La Palma szigetén, már a repteret is lezárták

Átmenetileg nem indít, és nem fogad járatokat a Spanyolországhoz tartozó, kanári-szigeteki La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést.

A repülőteret működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán jelentette be a reptér lezárását.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és mostanra hamufelhővé állt össze – írja közleményük alapján az MTI.

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat – tette közzé a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi, nagyjából 265 futballpálya nagyságú területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni.

Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkántevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

A szigeten folyó lávatengerről a The Guardian hozott nyilvánosságra felvételeket.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink