Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-25 19:44:00

Menesztették a holland államtitkárt, mert bírálta a védettségi igazolványt

Mona Keijzer gazdasági államtitkár bírálta a kormány döntését a védettségi igazolvány bevezetéséről a koronavírus ellen beoltottak számára, ezért Mark Rutte holland miniszterelnök menesztette tisztségéből.

Rutte azután hozta meg döntését, hogy Keijzer a De Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „Ha odáig jutottunk, hogy a társadalomban félni kell egymástól, hacsak nem mutatunk fel egy igazolást, akkor fel kell tennünk a kérdést: tényleg ezt az irányt akarjuk választani?” – közölte az MTI.

A kormány közleménye szerint Rutte úgy találta, hogy az államtitkár megjegyzései nem egyeztethetők össze a minisztertanács határozataival.

Rutte azután döntött Keijzer váratlan elbocsátása mellett, hogy megkapta Stef Blok gazdasági miniszter jóváhagyását, illetve egyeztetett három kormányfőhelyettesével. Keijzer teendőit egyelőre Stef, a gazdasági ügyek és klímairányelvek minisztere veszi át.

Hollandiában szombattól a 13 éves vagy annál idősebb emberek csak abban az esetben mehetnek étterembe, sport- vagy kulturális eseményre, ha igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy átestek a fertőzésen, illetve ha negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. Az országban ugyanakkor feloldják a legalább másfél méteres távolságtartásra vonatkozó korlátozást.

A védettségi igazolvány bevezetése miatt ezrek tüntettek szombaton Hágában. A dpa német hírügynökség megjegyzi: az egyik transzparensen az igazolványt azokhoz a kötelező személyazonosító igazolványokhoz hasonlították, amelyeket a második világháborúban a nácik vezettek be a megszállt Hollandiában a zsidóüldözés részeként.

Hollandiában ötszörösére ugrott az új esetek száma

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink