Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-25 07:12:00

Azbej Tristan: A libanoniak támogatásával a tömeges migrációtól is óvjuk magunkat

A magyar kormány 2 millió eurós támogatásából egy szakképző iskolát és egy templomot újítottak felt Libanonban, további egymillió eurónyi támogatásból pedig több mint hatszáz keresztény családnak is segítséget nyújtanak a Hungary Helps Program keretében, akiknek a házát tavaly lerombolta a hatalmas bejrúti robbanás. Bejrútból Novák András tudósít. Az ATV Híradójának riportja.

13 hónapja, 2020 augusztusában robbant fel Bejrútban 2700 tonna ammóniumnitrát, mely az elmúlt évtizedek legnagyobb pusztítását végezte. Közel 200-an haltak meg és 10 ezren sebesültek meg a detonációban. Már akkor is érkezett magyar segítség a közel-keleti országba. A magyar kormány 1 millió eurós segélyt küldött, a Baptista Szeretetszolgálat pedig egy speciális csapatattal segített a rászorulókon.

A robbanásban kb. 300 ezer ház illetve lakás dőlt össze vagy vált lakhatatlanná.

Colée a gyerekeivel a kiskutyájával volt otthon a tragédia idején: "Nekem szerencsém volt, de a gyerekek megsérültek, az üvegszilánkoktól. A kiskutyánk pedig annyira megijedt, hogy 3 napig nem is találtuk" - mesélte az ATV Híradójának az asszony.

Neki is segített a Hungary Helps Program. Csaknem 700 családnak újították fel a lakását, a Libanoni Karitász segítségével.

Az Aintoura szakképző központot szintén magyar segítséggel újították fel, ahol rászoruló fiatal tehetségek tanulhatnak. A programot vezető államtitkárt szerint, azért kell a fiatalokat segíteni, hogy legyen ne az elvándorlásban lássák a jövőjüket.

"Mi azt szeretnénk, ha a libanoni keresztényeknek és embereknek lenne egy jövője, egyrészt mert fontosak számunkra itt a Közel-Keleten a keresztények, másrészt megpróbáljuk megóvni magunkat, a tömeges migrációtól. Ha Libanon összeomlik, akkor akár 3-4 millió ember is elindulhat" - fogalmazott Azbej Tristan, államtitkár.

Azbej Tristán hozzátette, hogy jövőben még több általános,- és középiskolát támogatnak majd Bejrútban.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink