Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-24 16:43:00

Életveszélyes trend indult a koronavírus kezelésére – az orvosok óvva intenek

Az amerikai Asztmások és Allergiások Alapítványa felhívja mindenki figyelmét, hogy senki se inhaláljon hidrogén-peroxidot, mert nagyon veszélyes hatással lehet a tüdőre.

A HVG cikke szerint nincs könnyű dolguk a szakembereknek a járványhelyzet ideje alatta, azonban nehezítő tényező, hogy akár életveszélyes trendek is indulhatnak útjukra, gyógymódnak titulálva a koronavírus ellen. Példa erre a korábbi, szintén Amerikából kiinduló láz, minek hatására rengeteg ember kezdte el az ivermektin nevű, lovaknak való féregirtót szedni, ezért közbe kellett lépnie az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságoknak és felszólítottak mindenkit, hogy „Ön nem egy ló!”.

Most újabb trend látott napvilágot, hidrogén-peroxid inhalálására buzdít több netes videó, amit alapvetően tisztítószerként, fertőtlenítőként vagy hajfestésnél szoktak használni. Az amerikai Asztmások és Allergiások Alapítványa arra figyelmeztet, hogy nem ajánlott a szer használata, mert a vírust nem öli meg, azonban káros hatással van a tüdőre, nagy koncentrációban pedig mérgező lehet – írja a HVG a Washington Post cikke alapján.

Az alapítvány elnöke, Melanie Carver szerint figyelték a Facebook-, Youtube- és TikTok videókat a témában, amelyek többszázezres nézettséget is elértek. Az egyik már felfüggesztett felhasználói fiók, a h202therapy például olyan videót is közzé tett, amiben egy kisgyerek lélegzi be a hidrogén-peroxidot.

atv.hu

Koronavírus: folyamatosan romlanak a hazai járványügyi adatok
Ajánlom

További külföldi híreink