Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-23 21:47:00

Szinte az összes korlátozást feloldják Portugáliában

Csaknem az összes, a koronavírus-járvány miatt bevezetet korlátozást feloldja Portugália - közölte csütörtökön António Costa portugál miniszterelnök. Az országban október1-től teljes kapacitással működhetnek az éttermek és kulturális létesítmények.

"Miközben a korlátozások legtöbbje megszűnik, egy olyan szakaszba lépünk, amely mindegyikünktől felelősséget követel" - jelentette ki sajtótájékoztatóján a kormányfő. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a járványnak nincs vége" - hangsúlyozta.

Október 1-től megszűnik a létszámkorlátozás az éttermek, a kávézók, a kulturális események, az esküvők és a keresztelők esetében. A légi és a tengeri utazáshoz, a nagyobb kulturális vagy sporteseményen való részvételhez továbbra is kötelező digitális igazolást vagy negatív tesztet felmutatni, a szállodákban és az edzőtermekben ugyanakkor nem - közölte Costa.

Costa szerint azt követően, hogy mostanra a lakosság több mint 83 százalékát - több mint 8,5 millió embert - teljes mértékben beoltották a koronavírus ellen, ismét kinyithatnak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai klubok és bárok, a vendégeknek azonban digitális oltási igazolást vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk.
Az ibériai-félszigeti országban továbbra is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben, a nagyobb eseményeken, az idősotthonokban, a kórházakban és a bevásárlóközpontokban. A kötelező kültéri maszkviselést elrendelő határozatot a múlt héten oldották fel.

Az újabb koronavírus-fertőzöttek számát tekintve januárban Portugáliában volt a legsúlyosabb a helyzet a világon, ezt követően azonban az ország annyira felgyorsította az oltási kampányt, hogy egyes nyilvántartások szerint a teljesen beoltott lakosok arányát tekintve immár az éllovasok közé tartozik a világon.

Portugáliában csütörtökön 885-el 1 064 876-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek, és öttel 17 938-ra nőtt a fertőzés következtében életüket vesztők száma.

Koronavírus: Egyre több a megbetegedés!

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink