Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-22 06:22:00

Újabb lávafolyam és savas eső is fenyegeti La Palma szigetét

Földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső is előfordulhat.

Újabb kürtő keletkezett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyikén működő tűzhányónál, újabb, olvadt kőzeteket tartalmazó lávafolyamok haladtak a tenger felé – számolt be az MTI.

Több kisebb földmozgás is megrázta az Afrikától északnyugatra, az Atlanti-óceánban található szigetet, tovább növelve a vasárnapi vulkánkitörés miatti félelmeket. A 85 ezer lakosú sziget az európaiak egyik kedvelt üdülőhelye.

A lávafolyamok, amelyeknek a magassága akár a hat métert is eléri, tovább zúdultak le a hegyoldalakon, megégetve és összelapítva mindent, ami az útjukba került, miközben megközelítették a sziget sűrűbben lakott partvidékét.

Az egyik ilyen lávafolyam az ezerlakosú Todoque település felé tartott, ahol a katasztrófaelhárítók a lakosok kimenekítésére készülnek.

A vulkánkitörés következtében kedd reggelig mintegy 166 ház pusztult el, és 103 hektárt borított el a láva. Keddig hatezer embert menekítettek ki.

Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek.

A vulkán naponta 8000 és 10 500 tonna közötti kén-dioxidot lövell ki, amely károsítja a tüdőt – közölte a Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet.

Az új kürtő, amely hétfő éjjel keletkezett a Cumbre Vieja vulkán gerincétől 900 méterre északra, az intézet szerint egy 3,8-ös magnitúdójú földrengés következménye.

Tudósok szerint a lávafolyás akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

Kedd estig nem érkeztek jelentések áldozatokról.

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink