Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-21 10:59:00

Katonai puccskísérlet történt Szudánban

Katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban - közölte kedden Taher Abu Hadzsa, a hadsereg szóvivője az állami televízióban.

A szóvivő részleteket egyelőre nem árult el az államcsíny hátteréről, nem fedte fel az elkövetők kilétét sem. A hatóságok jelezték, hogy nyomozást indítottak, és rövidesen megkezdődik a gyanúsítottak kihallgatása.

"Ellenőrzésünk alatt tartunk mindent (...) A forradalom győzött!" - írta a Facebookon Mohammed al-Fíki Szulimán, a kormányzó katonai-civil tanács egyik tagja. Felszólította a lakosokat, hogy oltalmazzák az országban zajló politikai átmenetet.    

Hírügynökségek szerint a puccsisták a kelet-afrikai ország fővárosa, Kartúm közelében szervezkedtek.

Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő szerint a fegyveres erők több tagja megpróbált elfoglalni számos kormányzati létesítményt, de megakadályozták őket ebben. A város utcáin ekkor sok katonai jármű volt látható. Többeket letartóztattak, köztük magas rangú katonatiszteket.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás szerint a puccsisták egyik célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét. Omdurmán Kartúmmal átellenben, a Nílus másik oldalán fekszik. Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

Az átmeneti kormány több puccskísérletről is beszámolt, amelyek hátterében állítólag Besír hívei álltak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink