Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-20 10:07:00

Schmidt Mária: Merkel “egy érzelemhiányos, hideg nő” és "NDK-t csinált Németországból"

Merkel kancellári 16 éve “őrületes hibák” időszaka volt - mondta Schmidt Mária a Bayer Show-ban. Akarják-e folytatni a németek “ezt a semmit, ezt az ejtőzést” - ez a 26-ai német választások kérdése szerinte. Az őszödi beszédről és Gyurcsányról is elmondta a véleményét.

Schmidt Mária: Merkel “egy érzelemhiányos, hideg nő” és "NDK-t csinált Németországból"
Forrás: Reuters

Nem azért nem lehet megbocsájtani az őszödi beszédet, mert trágár volt, hanem azért, mert kiderült belőle, hogy Gyurcsány Ferenc semmibe veszi a választópolgárokat - mndta Schmidt Mária a Bayer showban vasárnap este.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a Hír Tv-ben kitért a közelgő német választásokra is, ez mint mondta, Angela Merkel 16 éves kudarcának végét jelenti. “Szerintem úgy fogják értékelni az ő időszakát, mint az elszalasztott lehetőségek időszakát” - fogalmazott.

Schmidt Mária dicsérettel nyitotta az értékelését Merkelről: 16 évig kormányon lenni, az önmagában egy nagy politikai teljesítmény, “neki ez sikerült”. De aztán azonnal hozzá is tette: “hogy ez érdemes volt-e, abban már nem vagyok biztos”.

Schmidt Mária szerint Merkel 16 éves kancellári tevékenysége “az őrületes hibák időszaka volt”. Depolitizálta a kancellári pozíciót, egy technokrata, bürokrata ügyintézéssé változtatta át, de ennek sem felelt meg, “Németország nem jutott az egyről a kettőre, amire jutott, az pedig mind negatívum” szerinte. Mint Schnidt Mária fogalmazott, Németország modernizálása, a felkészítése a 21. századra nem történt meg Merkel 16 éve alatt. “A digitalizációban lemaradt, vicces, hogy ma Németország az egyetlen ország Európában, ahol még fax-szal kommunikál egymással az ország összes tartománya és a központ és az összes hivatal”. “Fax-szal! Nem tudtam a gyereknek elmagyarázni, hogy az mi. Németországban még fax van, nem műkodik semmi, most is arról beszélnek, hogy majd kell egy digitalizációs minisztérium” - illusztrálta a német lemaradást a műsorban.

Schmidt Mária Merkel két döntéséről mondta azt, hogy “alig jóvátehető”: az egyik az atomenergiák betiltása és a zöld energiák forszírozása, a másik, hogy 2015-ben több mint egymillió muszlimot „hívott be Németországba”. 

“Ez az ország egy szabadsághiányos ország, az egész országból egy NDK lett az ő hivatali ideje alatt” - fogalmazott a főigazgató a kancellárról, hozzátéve: ha Merkel el fog menni, “ami most már befejezett tény”, szép lassan a kritikai hangok is meg fognak jelenni.

Schmidt Mária azt mondta, az ő számára furcsa volt, hogy Merkel milyen “érzelemhiányos, hideg nő”. Felidézte, hogy egy tv-showban, ahol megkérdezték Merkelt, hogy mi a németek legnagyobb erénye, mi jellemzi a német embereket, erre a kancellár azt mondta: “a jól szigetelt ablakok”. “Ehhez én nem fűznék kommentárt!” - mondta Schmidt Mária, aki azt is felhozta, hogy egy alkalommal Merkel a győzelme után, amikor valaki odavitt hozzá egy német zászlót, “azt kikapta a kezéből és kidobta a kukába”. “Ez Angela Merkel!” - kommentálta mindezt a főigazgató.

Schmidt Mária szerint ugyanezt csinálta Merkel európai szinten is: “minden konfliktust a homokba futtatott”, “valamilyen hátulról kommunikált kompromisszummal” próbált valamit elérni, hogy a német gazdaság jól járjon belőle. De az EU-t is elindította a felbomlás útján - emelte ki a Brexitet, hozzátéve: a mi térsegünket is maga ellen “hergelte”. Csak a saját hatalmi ambíciói kiteljesítésében teljesített 100 százalékosan - vont mérleget Schmidt Mária.

Szerinte a szeptember 26-ai német választás is arról szól, hogy akarják-e a németek folytatni “ezt a semmit, ezt az ejtőzést, amit az elmúlt 16 év alatt csináltak”, vagy valami mást választanak, mert “előbb-utóbb észhez kellene térniük”. Ha ezt a “libikókát“ csinálják, hogy hol előre, hol hátra dőlnek, akkor nem haladnak semmit szerinte.

A műsorban a nyitott társadalom, a nemzet és a nyugati világ kapcsán azt mondta, ‘45 után elkezdődött a nyugati világ “amerikanizálása”, Európa attól szenved most, hogy van egy amerikai birodalmi szándék, ami Kína ellen irányul, és Európát is maga mellé akarja állítani.

Egy civilizációt nem lehet kívülről legyőzni- fejtette ki, és mint mondta, az az érzése: a Nyugat “harakiri” üzemmódba kapcsolt, mert minden értéknek, “és ami közösségbe tud minket rendezni”, mindnek ellentmond - mondta a Bayer Showban Schmidt Mária.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink