Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-20 19:45:00

Előrehozott választásokat tartanak Kanadában

Szoros verseny várható a kormányzó, Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt és az ellenzéki Kanadai Konzervatív Párt között.

Országszerte szoros verseny várható a kormányzó liberális Justin Trudeau és kihívója, a konzervatív Erin O,Tule között. A harmadik helyre ismét az Új Demokrata Párt az esélyes – írja az MTI.

A közvélemény-kutatások szerint a liberálisok több szavazatra számíthatnak, de aligha szerzik meg az abszolút többséget. A konzervatív többség szintén nem valószínű a dpa német hírügynökség szerint.

Az első eredményeket várhatóan helyi idő szerint kedden a hajnali órákban teszik közzé, de a levélben leadott szavazatok nagyobb száma miatt érdemi eredmény csak későbbre várható.

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb, majdnem 38 milliós lélekszámú országának kormánya élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét.
A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat - két évvel az esedékes voksolás előtt - abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Kétszáznál is több halálos áldozata lehet a brutális kanadai hőhullámnak

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink