Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-16 11:07:00

Atomháborútól rettegett az amerikai vezérkari főnök, Kínához fordult segítségért

Az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnök, Mark Milley tábornok politikai támadások kereszttüzébe mostanában, de talán a napokban kirobbant ügy az eddigi legsúlyosabb.

Atomháborútól rettegett az amerikai vezérkari főnök, Kínához fordult segítségért
Forrás: Reuters

A Washington Post egy hamarosan megjelenő könyvet szemlézett, melyben azt állítja a két oknyomozó újságíróként dolgozó szerző, Robert Costa és Bob Woodward, hogy a tábornok titokban megígérte a kínai vezérkari főnöknek, hogy figyelmezteti a kommunista országot, ha Donald Trump támadást indítana ellenük - számolt be a Portfolio.

Az amerikai vezérkari főnök ugyanis úgy vélte, hogy Trump elnök a választási vereség miatt teljesen beszámíthatatlanná vált, ezért intézkedéseket tett azért is, hogy a republikánus politikus ne indíthasson a beleegyezése nélkül atomtámadást.

Többen hazaárulással vádolták meg Milleyt és a lemondását követelték, míg mások hősnek tartják a parancsnoki láncot megkerülő katonai vezetőt, aki intézkedéseivel egy esetleges nukleáris háborút előzött meg.

Mark Milley tábornok 2015 augusztusa óta tölti be az amerikai hadsereg vezérkari főnökének szerepét, 2019. szeptember 30-án pedig Donald Trump elnök támogatása mellett a teljes amerikai haderő vezérkarának vezérkari főnöke lett.

Trump viszont 2020 novemberében elvesztette a választást. Miközben Trump szövetségesei közül többen csatlakoztak az elnökhöz, hogy különféle úton-módon a választási rendszert támadják, Milley állítólag egy korábbi, szintén Washington Post újságírói által írt könyv, az I alone can fix it (Én egyedül meg tudom javítani) szerint komolyan attól tartott, hogy Trump esetleg puccsal próbálja biztosítani hatalmát.

Milley állítólag olyannyira aggódott emiatt, hogy Kínával is egyeztetett – ez olvasható legalábbis a fent említett Peril című könyvben. Milley kétszer is felhívta titokban a kínai vezérkari főnököt, Li Zsuocseng tábornokot, egyszer négy nappal a novemberi választások előtt, másodszor pedig két nappal a Capitoliumot ért január 6-ai támadás után.

Az első hívás során Milley azt állította Li tábornoknak, hogy „az Egyesült Államok kormánya stabil” és hogy „nem készülnek semmilyen kinetikus támadás végrehajtárásra.”

A Peril egyik legsúlyosabb állítása viszont az, hogy Milley tábornok azt mondta a kínai népi felszabadítási hadsereg vezérkari főnökének, hogy előre szól majd, ha az amerikai hadsereg támadásra készül velük szemben.
A könyv revelációi kapcsán Mark Milley tábornok gyorsan súlyos politikai támadások kereszttüzében találta magát, elsősorban a Republikánus Párt, Donald Trump, illetve volt katonai vezetők részéről.

Marco Rubio, floridai szenátor levelet írt Joe Biden elnöknek, melyben arra kérte, hogy azonnal menessze a vezérkari főnököt, hiszen titkos információk közzétételét ajánlotta fel egy külföldi atomhatalom vezérkari főnökének, illetve aktívan azon dolgozott, hogy aláássa az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnoki tisztségét ellátó elnök munkáját, mellyel a parancsnoki láncot is megsértette.​

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink