Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-14 15:18:00

Bizonyítékok ellenére mindent tagadnak a sportvilág legsúlyosabb korrupciós botrányának gyanúsítottjai

Husain Al-Musallamnak, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnökével, valamint Ahmad Al-Fahad Al-Sabah sejkkel, politikussal szemben komoly vádak fogalmazódtak meg az elmúlt időszakban. A két szereplő a bizonyítékok ellenére mindent tagad - írta a Eurosport cikkében.

A vádak először négy éve láttak napvilágot, most újra szárnya kaptak - számolt be a Eurosport. Néhány évvel ezelőtt ugyanis meglehetősen középpontban volt Kuvait a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), hisz előbb többször is felfüggesztették a tagságukat (mondván, az ország politikai elitjének túlzott a hatalma és a szava a sportban), majd 2019-ben feloldották a tiltást, ugyanakkor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupciós ügyének mellékszálaként a jelenleg regnáló NOB-elnök, Thomas Bach 2013-as kinevezése kapcsán is felmerültek bizonyos furcsaságok – például olyanok, hogy Ahmad sejk megzsarolt és megfenyegetett néhány sportvezetőt, nehogy ne Bachra szavazzanak.

A sejk politikai puccsot és más vesztegetéseket, hamisításokat érintő perek miatt hetek óta a svájci bíróságokat járja, hogy tisztázza magát és ne kerüljön rácsok mögé, ám a legfrissebb, szeptember 10-i döntés értelmében legalább 13 hónapnyi börtön vár rá.

Pár napja az Associated Press (AP) és a Washington Post nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, amik alapján az Egyesült Államok kuvaiti nagykövetsége az igazságügyi minisztérium nevében a helyi hatóságoktól 2009-ig visszanyúlóan minden információt lekért Ahmad sejkről, Al-Musallamról és több más személyről. Az eredeti kérvényt 2017. június 7-én (!) keltezték, és állítólag még az év szeptemberében kézbesítették. Ahmad sejk akkor arra kérte a kuvaiti hatóságokat, hogy nyugodtan adjanak át az Egyesült Államoknak mindent, mivel nincs semmi rejtegetnivalója.

Ezek alapján előkerült néhány Kuvaitból származó, összesen mintegy 1 millió dolláros kifizetés, amelyeket többek között Al-Musallam és a sejk által vezetett olimpiai szervezetek számlájáról utaltak át egy guami FIFA-tisztviselőnek. Ez a tisztviselő, az amerikai állampolgársággal is rendelkező Richard Lai korábban a szövetségi bíróságon már elismerte a pénzügyi összeesküvés vádját, és beleegyezett, hogy megfizeti a rá kiszabott 1,1 millió dolláros büntetést.

A FINA elnökének idén júniusban megválasztott Al-Musallam határozottan állítja, hogy ezek csak vádak, és még a tokiói olimpia alatt is azt nyilatkozta, hogy az amerikai kormány egyszer sem kereste és kérdezte őt, holott valójában potenciális bűnrészes. Ami érdekesebb, hogy az Ázsiai Úszószövetség etikai bizottsága speciálisan engedélyezte számára, hogy egyáltalán elindulhasson a FINA elnökválasztásán, miközben új szerepkörével párhuzamosan a Kuvaiti Olimpiai Bizottság főtitkári posztját is betölti. Egyébként ha már FINA és NOB: egyik szervezet sem kívánt nyilatkozni az ügyben az AP-nek.

Amennyiben Al-Musallamot hivatalosan is azonosítják, minden bizonnyal vádat emelnek ellene, és ez várhatóan csak idő kérdése: a New York-i szövetségi ügyészek még mindig vizsgálják, hogy Ahmad sejkkel együtt megsértették-e az Egyesült Államok büntetőtörvényeit azzal, hogy kenőpénzeket fogadtak el és utaltak át más magasrangú tisztviselőknek, emellett tisztára mosták-e a bevételt, ami szintén zsarolásnak minősül.​

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink