Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-14 12:28:00

Az azonos neműek házassága mellett foglalt állást az Európai Parlament

Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – áll az EP állásfoglalásában többek között.

A képviselők 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot az Unióban élő LMBTQI-emberek jogairól. A dokumentum kiemelni, hogy ezeknek az európaiaknak az Unió minden részén gyakorolni kell tudniuk jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve.

Ez azt jelenti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni – írja a hvg.hu Eurológus rovata.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európai Bíróság 2018-as ítéletére is, mely szerint a a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak.

Felhívják a figyelmet, hogy például Romániában ezzel ellentétes gyakorlat van érvényben, ezzel szemben az Európai Bizottságnak jogi eszközökkel kellene fellépni.

Az állásfoglalás arra biztatja a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná.

A képviselők végül kijelentik, hogy meglátásaik alapján Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget. A Parlament emiatt további uniós intézkedéseket: kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket kér a két ország kormánya ellen.

A magyar képviselők közül az ellenzékiek támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

Elfogadjuk a melegeket, amíg láthatatlanok?

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink