Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-08-03 12:17:00

Vizsgálatot indított a brazil választási bíróság Bolsonaro ellen

A brazil legfelsőbb választási bíróság a legfelsőbb bírósághoz fordul, mert Jair Bolsonaro elnök azt állította, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat.

Bolsonaro, aki 2022-ben is indul a választásokon, többször is megkérdőjelezte az országban 1996 óta működő elektronikus választási rendszer létjogosultságát a jelenlegi formában. Legutóbb egy Facebookon-videóban arról beszélt: meggyőződése, hogy csalások történtek az előző két elnökválasztás során.

Ezt egyelőre bizonyítani nem tudta, a bírálói szerint így próbálja meg aláásni a bizalmat a választási hatóságokban annak érdekében, hogy veresége esetén megtámadhassa az eredményt – írja az MTI hírügynökségek jelentései alapján.

Az elnök már jelezte is: 

előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta, hogy ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben.

Bolsonaro javaslatáról csütörtökön szavaz egy kongresszusi bizottság.
Az elnök hívei több városban tüntettek a hétvégén, támogatásukról biztosítva a felvetést.

A legfelsőbb bíróságnak most az a dolga, hogy kiderítse, bűncselekményt követett-e el Bolsonaro, amikor a közösségi médiában támadta az ország választási rendszerét.

Közben egy 18 aktív és egykori brazil bíróból álló csoport biztosított arról, hogy a választási rendszer mentes a csalástól. Aláhúzták: 1996 óta egyszer sem dokumentáltak csalást a választásokon. A bírák szerint a nyomtatott bizonylatok kézi számlálása esetén sokkal nagyobb lenne a lehetőség a csalásra.

Koronavírus: Brazília lett az új gócpont

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink