Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-08-03 15:10:00

Olyan súlyos a helyzet Afganisztánban, hogy a hadsereg a civileket kéri, hagyják el otthonaikat

Súlyosbodtak a harcok a délnyugat-afganisztáni Hilmend tartomány fővárosában, Laskargáhban kedden, az ENSZ tájékoztatása szerint a kormányerők és a tálibok összecsapásaiban az elmúlt 24 órában már legalább 40 civil vesztette életét, 118-an megsebesültek, a hadsereg pedig otthonuk elhagyására szólította fel az embereket.

"Egyetlen tálibot sem hagyunk életben... hagyják el otthonaikat a lehető leghamarabb!" - szólította fel hangüzenetben Számi Szadat tábornok a harcok dúlta városban élőket. A Szukon nevű helyi rádióállomás vezetője szerint a harcokban az afgán légierő is részt vesz, és a radikálisok városon belüli bázisait célozza.

A világszervezet afganisztáni missziója (UNAMA) Twitteren felszólította a harcoló feleket, kerüljék el a civilek lakta városrészeket. Hilmend a legnagyobb területű afgán tartomány, jelentőségét emellett az adja, hogy Pakisztán mellett hat másik afgán tartománnyal határos.

Az ENSZ korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy katasztrofális következményekkel járhat az afgán civilekre nézve, ha heves összecsapások lennének sűrűn lakott városi területeken.

A mintegy 200 ezres város - amely egyúttal Hilmend tartomány székhelye - mellett a déli Kandahár külvárosaiból és a nyugati Herátból, azaz Afganisztán második és harmadik legnagyobb városaiból is összecsapásokat jelentettek.

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem. A biztonsági helyzetre tekintettel több ország is felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét a leghamarabb elérhető kereskedelmi járatokkal.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink