Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-27 21:01:00

Kutat ástak a hátsó kertben, mikor egy 30 milliárd forintot érő drágakőtömbre bukkantak

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Kutat ástak a hátsó kertben, mikor egy 30 milliárd forintot érő drágakőtömbre bukkantak
Képünk illusztráció

A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő Ratnapurában került elő. A kő súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és a Serendipity zafír (Szerencsés zafír) nevet kapta - adta hírül a BBC News.

A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakőkereskedő elmondta, hogy szinte "belebotlott ebbe a hatalmas példányba", amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak. A leletről kiderült, hogy valójában sár és agyagtömbbe ágyazott zafír.

A hatóságoknak több mint egy évbe telt, mire a drágakövet hitelesítették, miután hónapokig tisztították a követ a sártól és más szennyeződésektől. A tisztítás során több kiváló minőségű csillagzafír is kivált a tömbből. A szakértők még nem határozták meg, hogy a klaszterben lévő drágakövek közül hány kiváló minőségű.

A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik.

Ratnapura környéke híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ felfedeztek már fel a területen. A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett.

Szakértők remélik, hogy az újonnan talált kő fellendülést hoz majd. "Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy magángyűjtők vagy múzeumok érdeklődésére tarthat számot" - mondta el a Srí Lanka-i Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság elnöke, aki szerint a most felfedezett csillagzafír-klaszter" valószínűleg a legnagyobb a világon".

Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink