Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-27 20:48:00

Akár évtizeteken keresztül érezhető lesz a gyermekek fejlődésén az iskolák mostani bezárása

Akár évtizedekig tartó romboló hatással lehet számos országban a gyermekek fejlődésére az iskolák bezárása a koronavírus-járvány idején - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

Akár évtizeteken keresztül érezhető lesz a gyermekek fejlődésén az iskolák mostani bezárása
Képünk illusztráció

James Elder, az UNICEF szóvivője szerint a járvány miatt több mint hatszáz millió gyerek marad ki az iskolából - írja az MTI.

A szóvivő szerint az iskolaköteles korú gyerekek mintegy 40 százaléka nem jár iskolába Afrika keleti és déli részén. A járvány előtt 37 millió gyerek maradt ki az iskolából, de a pandémia miatt elrendelt iskolabezárások miatt ez a szám 32 millióval nőtt. Elder utalt arra is, hogy a régióban amúgy is csak kevés iskola tudott távoktatást biztosítani.

Az oktatást, a biztonságot erőszak váltotta fel - hangsúlyozta Elder, hangsúlyozva azt is, hogy rendkívül sok fiatal lány esett teherbe. Csak Ugandában a 10 és 24 év közötti korosztályban több mint ötödével emelkedett a terhességek száma.

Az UNICEF előrejelzése szerint mindennek hatása évtizedeken keresztül érezhető lesz. Az ENSZ Gyermekalapja a Világbank becslésére hivatkozott, eszerint a tanulmányaikat be nem fejező diákok nemzedéke összességében tíz billió dollárral kevesebbet fog keresni élete során.

Elder közölte azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltások hiánya miatt a szegényebb országokban az iskolák újranyitását nem szabad a tanárok és a diákok immunizálásához kötni.

A szóvivő felszólította a nemzetközi közösséget: tegyen többet azért, hogy a fiatalok visszatérjenek az iskolákba.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink