Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-27 16:07:00

Aggódik a szakértő: nagyon terjed a koronavírus a gyerekek között Angliában

A járvány kezdetén úgy tűnt, a koronavírus leginkább csak az időseket, a túlsúlyosokat és az alapbetegségekkel rendelkezőket fenyegeti. Azonban a vakcinák megjelenésével és a felnőttek beoltásával ez megváltozott.

Aggódik a szakértő: nagyon terjed a koronavírus a gyerekek között Angliában
Forrás: MTI

Az Egyesült Királyságban, védettség hiányában emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek, és a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma gyermekek és serdülők körében is. Ősszel pedig, a tanév kezdetével további növekedésre számítanak a szakértők, a fertőzőbb delta variáns megjelenésével ugyanis már nem bízhatunk abban, hogy a felnőtt lakosság beoltása elegendő lesz a járvány visszaszorítására.

Bizonyos szakértői vélemények szerint most már akár 98 százalékos átoltottsági arányra is szükség lehet a nyájimmunitás eléréshez.

Sok országban – köztük az Egyesült Királyságban is – már engedélyezték a Pfizer/BionTech-vakcina használatát a 12-15 éves korosztály számára is, ám Angliában csak a különösen veszélyeztetett, bizonyos betegségekben szenvedő gyerekek kaphatják majd meg.

Devi Sridhar, az Edinbrughi Egyetem professzora szerint ez egy kontrollálatlan járványhullámot fog elindítani a fiatalabb korosztály körében. Bár egyes brit szakértők nem aggódnak emiatt mondván, a szezonális influenza miatt több gyermek kerül kórházba, mint a Covid-19 miatt, az amerikai gyermekorvosok éppen az ellenkezőjére figyelmeztetnek. Úgy vélik, egy potenciálisan hosszú távú szövődményekkel járó új vírus komoly kockázatot jelent, amelyet el kell kerülni. Sridhar a The Guardianben megjelent publikációjában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban, 2020-ban a koronavírus volt a gyermekhalálozás egyik fő oka

Bár a gyerekeknek – szociális, szellemi és fizikai egészségük miatt is – szükségük van az iskolai jelenlétre, a delta variáns miatt ez nagyobb veszélyt rejt magában, mint valaha – figyelmeztet a professzor.


Sridhar szerint fejleszteni kellene például az iskolák szellőztető rendszerét, de „ellentmondásosnak és igazságtalannak” tartja azt is, hogy a gyermekeknek egésznapos kötelező maszkviselést írtak elő, míg a felnőttek maszk nélkül járhatnak bulizni.

A professzor szerint Anglia meggondolatlanul hagyja terjedni a vírust a fiatalok között. „Olyan, mint egy laboratórium a többi ország számára. Megfigyelhetik, mi történik, mielőtt kialakítják a gyerekekre vonatkozó saját eljárásrendjüket” – fogalmaz Sridhar.

A szakértő szerint ráadásul a brit kormány hozzáállása „petri-csészeként” szolgálhat egy új koronavírus-variáns számára is. „Egy új variáns lehet a következménye, mely ellen a vakcinák kevésbé lesznek hatásosak, vagy súlyosabb következményekkel jár majd a be nem oltott gyermekek körében” – figyelmeztet Sridhar.

A professzor szerint, amíg nem áll rendelkezésre egy minden korosztály számára elérhető vakcina, addig az egyetlen megoldás, ha őszinte diskurzust folytatunk, és „figyelünk és tanulunk” más országoktól azt illetően, hogyan helyezzük a gyermekeket az előtérbe, megvédve az egészségüket, az oktatásukat és az általános jólétüket.

atv.hu

Mi Hazánk: veszélyes a gyerekekre a koronavírus elleni oltás

 

Ajánlom

További külföldi híreink