Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-26 06:12:00

Nigériai túszejtések: elengedtek 28 diákot, de elfogtak egy közvetítőt

Az országban rendszeresek a tömeges emberrablások, a legutóbbi július 5-én történt, amely december óta már a tizedik eset volt. A túszejtők most közülük engedtek el csaknem harminc diákot, de egy másik fegyveres csoport egy közvetítőt elfogott, aki szintén elrabolt tanulók váltságdíjáról tárgyalt.

Az északnyugat-nigériai Kaduna állam egyik bentlakásos iskolájából ejtették túszul a most elengedett gyermekeket, 81 diákot továbbra is fogva tartanak - közölte vasárnap John Hayab tiszteletes, aki részt vett a fiatalok kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon.

A Kaduna déli részén található baptista iskola alapítójának tájékoztatása szerint egy másik 28 fős csoportot két nappal a túszejtést követően engedtek el az emberrablók.

Mohammed Jalige, Kaduna állam rendőrségi szóvivője szerint a gyerekeket Sabon Gaya településén engedték el. Israel Akanji, a nigériai baptista gyülekezet elnöke újságíróknak elmondta, hogy az egyház nem fizetett váltságdíjat, ugyanakkor arról nem szólt, hogy esetleg a szülők így cselekedtek volna – számolt be az MTI.

Az eset nyomán tizenhárom iskolát zárattak be határozatlan időre a térségben.

Az észak-nigériai Niger államban pedig egy másik diákrablás miatt tárgyalt egy közvetítő, akit fegyveres banditák túszul ejtettek. A bűnözők két hónapja 136 diákot hurcoltak el. Abubakar Alhassan, a Korán-iskola igazgatója szerint a szülők és az iskola is tárgyalásokat folytatott a túszejtőkkel a diákok szabadon engedéséről. Mint mondta, több család megvált a tulajdonától és az iskola is hozzájárult a váltságdíjhoz, de a követelt összeget nem tudták előteremteni, így a bűnözők foglyul ejtették a helyi közösség tárgyalásokat folytató tagját.

„Semmink sem maradt és a gyermekeink továbbra is fogságban vannak” –szólalt meg két elhurcolt gyerek apja.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink