Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-25 17:51:00

Nem ért véget a katasztrófa Belgiumban: újabb esőzések jöhetnek

A belga meteorológiai intézet újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetett: az országosan, de különösen a délkelet-belgiumi régióban lezúduló csapadék mennyisége egy-két óra leforgása alatt elértheti akár a 30 litert is négyzetméterenként.

A belga sajtó szerint a heves esőzés nyomán hirtelen kialakuló árvizekre való figyelmeztetés várhatóan szerdáig fennállhat. Csapadékra főként napközben lehet számítani – közölte az MTI.

Szombat este ismét felhőszakadások sújtották az országot, leginkább a dél-belgiumi Vallóniában található Dinant városát. Ott autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Az elsodort járművek egy vasúti átjárót is eltorlaszolnak, ahol a kárelhárítás miatt a belga vasúttársaság szerint legkorábban augusztus 9-én indulhat meg a közlekedés.

Több száz ház dőlt össze földcsuszamlás következtében a tartományi főváros, Namur citadellája közelében,Andenne, Gembloux, Éghezée és más közeli városok számos lakójának pedig el kellet hagynia otthonát. Halálesetekről azonban sehonnan sem érkezett hír.

A szombati heves zivatarok hirtelen áradásokat okoztak Flandriában, Belgium flamand nyelvű régiójában is, Antwerpen tartományban több városban utcákat borított el a víz.

A múlt heti áradások 36 halálos áldozatot követeltek Belgiumban, hét embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

300 millió eurós gyorssegélyt ígért a német kormány az árvíz károsultjainak

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink