Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-24 12:28:00

Az oltások 700 halálesetet előztek meg Portugáliában május óta

A koronavírus elleni oltások mintegy 700 halálesetet előztek meg Portugáliában május óta - olvasható a Portói Egyetem Közegészségügyi Intézetének pénteken közzétett tanulmányában.

Készítői alapul vették számításukhoz a fertőzések és az azok miatti halálozások számának rátáját az oltások megkezdése előtti időszakban, azaz 2020 december vége lőtt, majd pedig kiszámították, hogy hányan halhattak volna bele a fertőzésbe, ha nem kezdődik tömeges lakossági oltás.
 
"Ha az idős korosztály nem kapott volna oltást, akkor jelenleg sokkal magasabb lenne a halálozás körükben. Az oltások megkezdése előtt a 80 év feletti fertőzöttek 16,6 százaléka halt bele a betegségbe.

Idén márciusra arányuk 1,4 százalékra apadt. A 70 és 79 év közöttiek esetében a 6,4 százalékos ráta márciusra 2,5 százalékosra esett. A vakcináknak köszönhetően egyrészt kevesebben fertőződnek meg, másrészt gyengül a fertőzések okozta megbetegedések súlyossága, így a halálozási hányad is.

Jelenleg mintegy 80 százalékkal kevesebb a halálozás koronavírus miatt, mint tavaly október végén" - magyarázták a tanulmány szerzői közül Milton Severo járványszakértő és Carlos Antunes matematikus.  

Portugáliában mostanáig a lakosság bő 47 százalékát oltották be teljesen koronavírus ellen.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink