Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-22 19:41:00

10 éve történt Norvégia legvéresebb terrortámadása

Napra pontosan 10 éve mészárolt le 77 embert Norvégiában Anders Breivik. A magát nácinak valló férfi először Oslo belvárosában robbantott fel egy autóba rejtett bombát, majd egy ifjúsági táborba hajtott, ahol válogatás nélkül elkezdett lövöldözni a résztvevőkre. A terrorcselekmény áldozataira emlékeztek meg Norvégiában. Az ATV Híradó riportja.

10 éve történt Norvégia legvéresebb terrortámadása
A megemlékezés (Fotó: Reuters)

Országszerte megszólaltak a harangok, és megemlékezést tartottak annak a 77 embernek az emlékére, akiket egy tíz éve történt terrortámadás során mészárolt le a fasiszta és náci nézeteket valló Anders Behring Breivik. A megemlékezésen a lövöldözés túlélői és az áldozatok családtagjai vettek részt.

Az áldozatok emlékművét pedig a norvég koronaherceg és koronahercegnő, valamint az ország miniszterelnöke koszorúzta meg az egykori miniszterelnöki iroda helyszínén. Breivik először itt robbantott fel egy autóba rejtett bombát. A robbanásban nyolcan vesztették életüket.

Ezt követően a rendőrruhába öltözött férfi Utoya szigetre vezetett, ahol a Munkáspárt ifjúsági táborában 69 fiatalt gyilkolt meg. Köztük jórészt 16 és 18 év közötti gyerekeket, valamint megsebesített legalább 60-at, közülük 55-öt súlyosan.

A támadás tízedik évfordulója előtt ismét a szigetre látogatott a terrorcselekmény egyik túlélője. „Kint 4-500 oszlop áll, ami a túlélőket szimbolizálja, belül pedig 69 oszlop tartja a mennyezetet, azok emlékére, akik itt vesztették életüket. Azt szeretnénk ezzel szimbolizálni, hogy a túlélők tartják életben azok emlékét, akiket elvesztettünk” – mondta a most 26 éves lány.

Tíz éve történt az utoyai mészárlás

 

Az évforduló napján a támadás helyszínén egy perces néma csenddel emlékeztek a túlélők és az áldozatok családtagjai.

Az önmagát fasisztának, nácinak és pogánynak meghatározó férfinél a törvényszéki pszichiáterek narcisztikus- és antiszociális személyiségzavart is megállapítottak.
Breivik jelenleg 21 éves börtönbüntetését tölti, amelyet bizonytalan ideig meghosszabbíthatnak, amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink